Cezhraničný projekt chce zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc v okrese Trebišov

Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.

21.03.2022 13:00
debata

„Obsahom projektu je vytvorenie moderných kultivovaných priestorov pre milovníkov vína, pre návštevníkov a záujemcov o kultúru vo vidieckom štýle v tradičnom historickom prostredí,“ informoval TASR riaditeľ Regionálnej rozvojovej agentúry Dolný Zemplín Pál Barta.

Ku kľúčovým prvkom projektu patrí premena prístupových poľných ciest a chodníkov k viac ako 300 pivniciam na spevnené cestné komunikácie a chodníky, ako aj výstavba gastroaltánku či pavilónu, ktorý bude prispôsobený k prírodnému prostrediu zalesneného kopca.

Celkové náklady sú rozpočtované v sume zhruba 519.000 eur, z toho príspevok obce tvorí päť percent, čiže takmer 26.000 eur. Projekt je realizovaný v rámci programu cezhraničnej spolupráce s maďarským partnerom, ktorým je obec Hercegkút.

Projekt má byť ukončený do konca novembra tohto roka. Nadväzuje pritom na predchádzajúci projekt z rokov 2012 – 2014, keď obec vytvorila vínny dom a dvor so spoločenskými priestormi, ako aj chodník vedúci od takzvanej vínnej studne k historickým pivničným radom.

geopark, zemplín, veža Čítajte viac Záujem o cyklobusy z Košíc je veľký, v septembri pribudne ďalší na Tokaj víno, jedlo, stolovanie Čítajte viac Po Račianskom vinohradníckom chodníku bude premávať Račanská lokálka
debata chyba
Viac na túto tému: #Trebišov #vinárstvo