Varovanie: Toto 'dokázala' klimatická kríza a znečistenie. Sedem šokujúcich fotiek

Naša planéta sa mení a nie je to len vplyvom prirodzených dejov. Mnohé strašné javy priamo spôsobuje alebo urýchľuje činnosť ľudí. Tu je niekoľko desivých príkladov.

28.04.2022 07:00
debata

Snehová búrka: Madrid, Španielsko

V prvých týždňoch roku 2021 zasypala búrka Filomena veľké časti Španielska snehom – bolo ho najviac za posledných 50 rokov. Víchrica úplne ochromila dopravu a celkové škody boli podľa odhadu The New York Times okolo 1,5 miliardy eur.

Piesočná búrka: Oran, Alžírsko

Alžírske mesto Oran sa vo februári celé zahalilo do strašidelného červeno-žltého mraku vytvoreného zo saharského piesku. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie zasiahla búrka sever krajiny, potom sa dostala až do juhovýchodného Španielska a odtiaľ pokračovala cez južnú a strednú Európu. Hoci sú piesočné búrky prirodzeným javom, suché podmienky spôsobené klimatickými zmenami spôsobujú, že sú častejšie a intenzívnejšie.

Sucho: jazero Suesca, Kolumbia

Jazer Suesca, ktoré sa nachádza v strednej Kolumbii, v marci úplne zmizlo. Severná Kolumbia trpí už roky intenzívnym suchom a nedostatok vody je dôvodom humanitárnej krízy pre domorodú skupinu Wayuu v La Guajira.

Požiare: Ora, pohorie Troodos, Cyprus

3. júla zasiahol Cyprus najhorší lesný požiar v histórii. Spustošil približne 55 km štvorcových pôdy na južnom úpätí pohoria Troodos. Požiar zničil asi 50 domov, prinútil evakuovať sa 10 dedín a na svedomí ma aj zivoty štyroch ľudí. V čase požiaru dosahovali teploty na Cypre 40 °C a štyri mesiace pred vypuknutím na ostrove nepršalo.

debata chyba