Vznikne nový najdlhší let na svete. Vďaka Rusku?

Letecká spoločnosť Cathay Pacific sa chystá prevádzkovať najdlhší komerčný let na svete. Vznikne presmerovaním jej pravidelnej linky zo svojho domovského mesta Hongkong do New Yorku. Táto trasa sa odteraz bude musieť vyhnúť ruskému vzdušnému priestoru, a tak namiesto ponad Tichý oceán bude zrejme lietať ponad Atlantik.

07.04.2022 07:00
debata (1)
chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné

Keď padne konečné rozhodnutie o tejto novej trase, bude merať 16 668 kilometrov, píše CNN. Tak prekoná doterajšiu najdlhšiu leteckú trasu medzi Singapurom a New Yorkom, ktorá má 15 343 kilometrov.

Mnohé letecké spoločnosti sa začali vyhýbať ruskému vzdušnému priestoru ako reakciu na inváziu na Ukrajinu, no Cathay uviedla, že za zmenou trasy stoja priaznivé veterné podmienky.

Ide vraj o silný vietor, ktorý veje v tomto ročnom období a keď sa mu lietadlá vyhnú, doba letu Airbusu A350–1000 by sa mala pohybovať medzi 16 a 17 hodinami pri porovnateľnej spotrebe paliva, čo je momentálne podobný čas ako by dosiahli transpacifickou trasou a ideálnych podmienok.

Cathay na rozdiel od iných leteckých spoločností odmietla objasniť, či jej lietadlá obídu Rusko zámerne. Čína a Rusko majú dobré diplomatické vzťahy aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Okrem Cathay sú tu však ďalší kandidáti na titul najdlhšieho letu sveta. Jedným je spoločnosť Air New Zealand s linkou medzi Aucklandom a JFK v New Yorku, ktorú by mala spustiť v septembri 2022 – tento let by mal trvať nepretržitých 17 hodín. Austrálsky Qantas zasa od decembra plánuje pridať spojenie z Melbourne do Dallasu.

Ako CNN pripomína, v súčasnosti je najdlhším letovým rekordérom priamy let Singapore Airlines medzi letiskom Changi a JFK, ktorý zaberie okolo 17 hodín.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac Čierny pasažier letel 11 hodín na kolese nákladného lietadla. V Európe žiada o azyl pôrod, pôrodnica, novorodenec, bábätko, nemocnica Čítajte viac Pôrod 9 kilometrov nad zemou: Žene sa narodil v lietadle syn, lekára viedlo 'niečo zhora' Kentucky, lietadlo, Čítajte viac Vyhrážal sa bombou a chcel sa vyzliecť donaha. Lietadlo muselo núdzovo pristáť
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #aerolinky #vojna na Ukrajine