Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské?

Uzavretie ukrajinského vzdušného priestoru v dôsledku ruskej vojenskej agresie a otvorenie hraníc pre ukrajinských utečencov začalo podľa najnovších údajov ovplyvňovať aj silu cestovných pasov na svete a ovplyvňovať slobodu cestovania po celom svete.

20.04.2022 07:00
stanica, muž, kufor, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Na vrchných priečkach najnovšieho rebríčka, ktorý pravidelne zostavuje londýnska poradenská spoločnosť Henley & Partners, sú krajiny, ktorých občania majú najviac možností bezvízového cestovania, píše CNN.

Oproti minulým rokom však v poradí nastala zmena zapríčinená začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Od vypuknutia vojny na konci februára mnohé krajiny buď zmenili svoje vstupné politiky, alebo úplne zrušili vízovú povinnosť pre držiteľov ukrajinských pasov, čo znamená, že Ukrajina stúpla na rekordnú úroveň.

Naopak, Európska únia, Spojené štáty americké a Kanada zakázali ruským dopravcom vstup do ich vzdušného priestoru a niektoré destinácie prestali vydávať víza ruským občanom, čím "odsudzujú ruské pasy ako nevítané vo veľkej časti rozvinutého sveta“.

Koh Lipe Čítajte viac Rusi túto sezónu nedovolenkujú: Tieto destinácie (za)plačú najhorkejšie

Hoci sa zatiaľ dramaticky nezmenilo postavenie Ruska v indexe, správa naznačuje, že to v najbližších mesiacoch pravdepodobne bude už ináč.

Rebríček Henley Passport Index je založený na exkluzívnych údajoch poskytnutých Medzinárodnou asociáciou leteckých dopravcov (IATA). Spoločnosť od roku 2006 pravidelne monitoruje cestovné pasy, ktoré sú na svete najsilnejšie.

V zozname za druhý štvrťrok 2022 Ukrajina stúpla o jedno miesto a v indexe je na 34. mieste a jej štátni príslušníci teraz môžu cestovať do 192 destinácií bez víz (alebo im stačí vybaviť víza pri príchode).

Rusko kleslo o štyri miesta na 49. miesto so skóre 117 – očakáva sa, že pozícia sa ešte zhorší, keď sa formalizujú pozastavenia víz a sankcie.

Najnovšie otrasy jasne naznačujú „hlboký a možno nezvratný vplyv vojny na slobodu pohybu,“ uvádza sa v správe.

let, lietadlo, cestovanie, letuška Čítajte viac Najpokrokovejšie aerolínie: Ukrajinské letušky vymenia opätky za tenisky

Vrchol indexu zostáva rovnaký ako predtým – o prvé miesto sa delia Japonsko a Singapur. Držitelia týchto pasov môžu cestovať do 192 destinácií bez víz, ale treba povedať, že to nezohľadňuje dočasné obmedzenia.

Afganskí štátni príslušníci sú opäť na konci indexu a majú prístup len do 26 krajín bez toho, aby si vopred museli vybavovať víza.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovný pas #pasy