Polovičný Medzevský hámor v Košiciach zrekonštruovali

Polovičný Medzevský hámor v Uličke remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach po rokoch zrekonštruovali a slávnostne ho predstavili. Podľa organizácie Košice Región Turizmus (KRT) ide o nový zážitkový projekt zameraný na ekoturizmus, ktorým vznikol priestor na prezentáciu kováčskeho remesla. Verejnosť si tu môže dohodnúť aj ukážky hámorníctva, či si niečo vyrobiť.

24.04.2022 13:00
debata
NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

Priblížiť tradičné remeslo ďalším generáciám bolo cieľom nadšencov z neziskovej organizácie Cech umeleckých kováčov a kováčov Slovenska na čele s cechmajstrom Vladimírom Eperješim. Ako povedal, drevená prístavba za kováčskou dielňou bola zdevastovaná.

Sumou 12.000 eur prispel na jej obnovu cez dotačný program Terra Incognita Košický samosprávny kraj (KSK). Ide o vernú zmenšenú kópiu hámru v Medzeve, je to funkčné. Viete tu vyrobiť drobné veci. Je tu prakticky všetko, čo kováč potrebuje základom je vyhňa, kovadlina a kladivo, uviedol. Srdcom hámra je koleso poháňané vodou.

Obnovený polovičný Medzevský hámor v centre Košíc podľa KRT opäť rozšíri turistickú ponuku atraktivít. Podľa jej výkonnej riaditeľky Lenky Vargovej Jurkovej sú interaktívne prehliadky či priamy dotyk s remeslom v očiach verejnosti stále žiadanejšie. Touto atrakciou podľa jej slov potešia rodiny s deťmi, turistov aj školské triedy.

Je to krásny príklad ekoturistického projektu. Využíva silu prírody, kultúry, histórie a autentické územie kraja spolu s využitím miestnych ľudí, dodala s tým, že projekt je zároveň priateľský k životnému prostrediu.

Do zrekonštruovaného hámra v Košiciach, ako aj do originálneho Hámra Slovenského technického múzea v Medzeve majú návštevníci dvere otvorené podľa prevádzky.

mall tv, chalani z hôr Čítajte viac Profesionáli vám poradia, ako sa po túre najlepšie zregenerujete. A vezmú vás na Slavkovský štít
debata chyba
Viac na túto tému: #hámor