Toto sú najbezpečnejšie aerolinky, týmito sa nebojte cestovať

Očkovanie sa takmer po celom svete stalo rutinou a všetci sa tešíme na letné dovolenky bez karantény. Aj keď sa vrátime na paluby, vďaka opatreniam bude cestovanie ešte veľmi dlho iné ako si ho pamätáme z čias pred pandémiou.

29.05.2022 07:00
cestovanie, lietadlo, nohy, trombóza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Letecké spoločnosti robia všetko pre to, aby sa cestujúci čo najskôr a v čom najvyššom počte znova vydali do oblakov, zavádzajú bezpečnostné protokoly.

Mnoho leteckých spoločností podľa Euronews zoštíhlilo svoje letové poriadky alebo niektoré svoje flotily nechalo natrvalo zaparkované, keďže koronavírus spravil jeden z najväčších škrtov práve v doprave. Napriek tomu počas celej pandémie stále lietali niektoré medzinárodné linky po celom svete.

Agentúra, ktorá hodnotí leteckú dopravu, Skytrax, uskutočnila podrobné prieskumy, ako leteckí dopravcovia dbajú na zamedzenie šírenia vírusu, a vydala zatiaľ jedinú bezpečnostnú akreditáciu ohľadne COVID-19 svojho druhu, ktorá sa stáva štandardom v odvetví.

Dizajn

Sedenie v tesnej blízkosti s 300 (alebo dokonca až 644 cestujúcich v Airbuse A380) ďalšími pasažiermi v uzavretom priestore niekoľko hodín v čase pandémie stačí na vzbudenie oprávnených obáv.

Súčasťou opatrení je aj moderný dizajn lietadiel. Motory strojov vymieňajú vzduch vo vnútri kabíny každé 2 až 3 minúty, takže za hodinu je v lietadle čerstvý vzduch až 20-krát za hodinu.

Moderné lietadlá sú tiež vybavené filtrami podobnými tým v nemocniciach, ktoré pomáhajú čistiť vzduch od častíc takých nepatrných ako COVID-19. To z nich robí podľa odborníkov pravdepodobne jedno z najbezpečnej­ších miest.

lietadlo, obloha, doprava, mraky, letisko Čítajte viac Žena strávila 5 hodín zamknutá na WC lietadla kvôli pozitívnemu COVID testu, video zavesila na TikTok

Protokoly

Letecké spoločnosti prijali a začali uplatňovať aj bezpečnostné protokoly ako súčasť novej rutiny lietania. Patrí sem povinné nosenie masky, nevyužívanie stredných sedadiel a poskytovanie sanitárnych súprav počas letu.

Bezpečnostné opatrenia, samozrejme, nie sú zavedené iba na palube, začínajú sa uplatňovať od vstupu na letisko.

Podľa čoho sa letecké spoločnosti hodnotia?

Spoločnosť Skytrax vykonala dvojtýždňové audity najväčších leteckých spoločností s cieľom preskúmať viac ako 190 rôznych hygienických a bezpečnostných opatrení.

Hodnotenia vychádzajú z toho, ako dôsledne sa každá letecká spoločnosť drží svojich vlastných opatrení a účinnosti každého protokolu o bezpečnosti a ochrane zdravia, ktorý zaviedla od začiatku pandémie.

Patrí sem použitie ochranných clon zamestnancami na letisku a na palubách letov, opatrenia na dodržiavanie odstupov, prehľadné značenie, dostupnosť dezinfekčných prostriedkov na ruky a náhradných masiek, čistiace opatrenia atď.

Skytrax doteraz skontroloval viac ako 40 leteckých spoločností. Zatiaľ dostalo od agentúry 5-hviezdičkové hodnotenie iba 6 leteckých spoločností:

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie #letecká doprava #pandémia #koronavírus #Covid-19