Gigantický prstenec rotujúci na vode: To je bombastická vízia futuristického hotela

Zdalo by sa, že pandémia uťala všetky aktivity turizmu, reštaurácie, hotely aj dopravcovia krachujú. Veľké vízie však nedokázala stopnúť ani nákaza, dôkazom je návrh ekologického plávajúceho hotela z dielne tureckej architektonickej firmy. Vyrásť by mal v bohatom Katare.

06.05.2022 07:00
debata

Päťhviezdičkový hotel so 152 izbami a plochou 34 931 m2 má mať tvar obrovského prstenca umiestneného na vode, ktorý rotuje, a tak vyrába vlastnú energiu.

Stavba hotela sa ešte nezačala a aktuálne prebiehajú štúdie uskutočniteľnosti a technické hodnotenia, uviedla pre Insider Kübra Türk, jedna z architektiek zo kancelárie Hayri Atak Architectural Design Studio pracujúcich na projekte.

tanec, stužková, ples Čítajte viac 35 rokov po: Pozrite sa, ako dnes vyzerá hotel z filmu Hriešny tanec

Otáčanie, ktoré tvorcovia vymysleli, by nezvládlo vytvoriť všetku energiu, ktorú hotel potrebuje, množstvo vyrobenej energie by závisel od miesta, kde by sa stavba nachádzala. Súčasťou hotela má byť podľa návrhu aj 55 vertikálnych veterných turbín, ktoré sa podieľajú na produkcii elektriny a slúžia ako slnečníky.

Futuristický hotel bude mať aj kolektory dažďovej vody a dômyselný systém čistenia vody získanej z mora.

Medzi ďalšie ekologické opatrenia, ktorými sa stavba bude môcť pochváliť, patrí systém využívania potravinového odpadu ako hnojiva na terénne úpravy a úpravy odpadových vôd hotela podľa environmentálnych plánov.

Aj keď by mal hotel podľa pôvodného zámeru vyrásť pri pobreží Kataru, podľa architektky Türk by sa dal presunúť prakticky kamkoľvek. Keďže sa celá konštrukcia môže pohybovať, môže sa ukotviť hocikde, kde je zabezpečený dostatočný prietok. Na mieste by ho mali udržiavať vlastné vrtule a motory.

Hostia by sa do hotela dostávali loďami či vrtuľníkom alebo po 40-metrovom móle, ktoré by ho spájalo s brehom.

dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Čítajte viac Čo ponúka 7-hviezdičkový hotel? Dá sa prekonať 5 hviezd a posunúť hranicu luxusu?

Centrum hotela bude tvoriť obrovská vstupná hala s presklenou strechou, každá zo 152 izieb má vlastný balkón. Do výbavy hotela majú patriť vnútorné a vonkajšie bazény, sauna a kúpele, posilňovňa, minigolfové ihrisko a ďalšie priestory na aktivity.

Ambiciózny projekt má predpokladaný termín dokončenia určený na rok 2025, stále však zostáva veľa nezodpovedaných otázok.

Známe zatiaľ nie sú ani odhadované celkové náklady na realizáciu, keďže stále prebiehajú štúdie a mnoho dizajnových prvkov hotela by sa tu použilo prvýkrát.

Bazén, žena, plávanie Čítajte viac Najvyšší nekonečný bazén sveta: Okúpete sa v šialenej výške 300 metrov bez závratu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #ekológia #Katar