Sezónu na banskom chodníku v Ľubietovej otvoria s novou atrakciou

V rámci desiateho výročia otvorenia turistickej sezóny na Náučnom banskom chodníku v Ľubietovej v Banskobystrickom okrese predstavia novú atrakciu, informovala Dagmar Zajacová z občianskeho združenia Libetha s tým, že to bude banská veža Ľubor.

29.04.2022 11:00
debata

Pripomenula, že projekt vznikol s cieľom zvýšiť povedomie návštevníkov o historických baníckych tradíciách obce. O práci baníkov v minulosti, spôsoboch ťažby a súvisiacich remeslách, ochrane prírody a rôznorodosti nerastov, ktoré sa ťažili v tejto lokalite, spomenula.

Podľa nej interaktívny model banských štôlní, chodieb, strojov a remesiel, ktoré boli súčasťou historického komplexu, tvoria dve časti. Prvou je podzemná časť, model banskej štôlne a chodieb bane s výstavou minerálov a hornín Ľubietovej.

Nadzemnú časť tvoria skladacie modely mechanizmov, nástrojov a pomôcok baníckych historických remesiel. Možnosť poskladať si jednotlivé modely poskytuje rozvoj zručnosti a zážitok poznania baníckeho sveta vlastnou skúsenosťou, podotkla.

Ako dodala, ťažná veža dostala pomenovanie Ľubor pre úctu k ľubietovskému rodákovi, učiteľovi dejepisu a miestnemu historikovi Ľuborovi Šišiakovi. Venoval sa dejinám Ľubietovej a informácie o jej historických miestach a udalostiach posúval niekoľkým generáciám.

Banícky a ťažiarsky areál s náučným chodníkom sa stávajú populárnym turistickým cieľom. Interaktívne prvky zvyšujú turistickú návštevnosť a poskytujú stretnutie s historickým baníctvom pre širokú verejnosť, zdôraznila Zajacová.

Atrakciu na Náučnom banskom chodníku Ľubietová otvoria 30. apríla o 11.00 h.

mall tv, chalani z hôr, Čítajte viac Zlé počasie? Tu sú skvelé tipy, ako trénovať aj v daždi a snehu. A ako vyliezť na Chopok mall tv chalani z hôr, salatín Čítajte viac Čo si obuť na turistiku, aby ste to v strede trasy trpko neoľutovali? A otestuje obuv na Salatíne
debata chyba