Najdlhšia visutá lávka pre peších má už rok. Onedlho ju prekoná most na Morave

Pred rokom, 28. apríla 2021, oficiálne začala prevádzku najdlhšia visutá pešia lávka na svete. Dielo, ktoré sa nachádza neďaleko mesta Arouca na sever od Lisabonu, meria 516 metrov. Konštrukcia premosťuje 175 metrov hlboké údolie rieky Paiva. Lávka sa nachádza v parku Arouca, ktorý je na zozname geologických parkov UNESCO.

01.05.2022 09:00
debata
Sky Bridge 721 zima Čítajte viac Najdlhší visutý most sveta bude na Morave. Otvoria ho už na jar

„Mal som trochu strach (…) ale potom to bolo niečo mimoriadne a jedinečné,“ uviedol 42-ročný Hugo Xavier, ktorý sa po lávke prešiel medzi prvými.

Za prechádzku po lávke sa platí mýto 12 eur, miestni majú zľavu, platia len päť eur.

Miestna samospráva a obyvatelia veria, že lávka priláka do oblasti nových turistov. Podľa radnice by dielo mohlo pritiahnuť pozornosť milovníkov inžinierskych stavieb, prírody či extrémnych zážitkov.

Doterajší rekord držala visutá lávka Charlesa Kuonena, ktorá stojí vo Švajčiarsku neďaleko zimného letoviska.

Švajčiarsky most pre peších, ktorý otvorili v roku 2017, meria 494 metrov.

technologie, clovek, futurolog, inteligencia Čítajte viac V Európe vyrastie inteligentné 'mesto budúcnosti'. Hlavný program? Zábava

Teraz ho však má prekonať lávka, ktorú otvoria v polovici mája na Dolnej Morave. Táto lávka s dĺžkou úctyhodných 721 metrov sa nachádza v horskom teréne obcí Veľká Morava a Dolná Morava v okrese Ústí nad Orlicí v Pardubickom kra­ji.

Ponúkne unikátnu prechádzku medzi horskými hrebeňmi Slamník a Chlum.

Návštevníkov povedie nad Mlynským údolím, v najvyššom bode sa ocitnú celých 95 metrov nad zemou.

Most sa začína vo výške 1125 metrov a končí sa o 10 metrov vyššie.

Drží ho šesť hlavných nosných lán a 60 veterných lán rôzneho priemeru. Je naň napojený náučný chodník Most času s prvkami rozšírenej reality.

Skalka, ferrata, adrenalín, visutý most, lanový most Čítajte viac Odvážne deti, pozor! Nová Baňa má novú turisticko-športovú atrakciu: Detskú ferratu
debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #rekord #Morava #lávka