Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Preslávil sa ako raper, zabávač a moderátor, jeho poznávacím znamením je invalidný vozíček, na ktorý ho pripútal úraz na bikrosových pretekoch. Je známy ako stand-up komik, aj keď on skôr hovorí o sit down tragedy, a ľuďom je sympatický jeho humor a schopnosť uťahovať si aj sám zo seba a svojho postihnutia, z ktorého nerobí žiadne tabu. Život si užíva naplno a napriek prekážkam cestuje po svete. V rozhovore vysvetľuje, ako vyzerá cesta vozíčkara lietadlom, hovorí, ktoré krajiny ho prekvapili (bez)bariérovosťou aj či mu musí manželka s niečim pomáhať. Bekim Aziri.

17.05.2022 07:00
debata
Bekim Aziri na výletnej lodi. Foto: Beáta Máthé
Bekim Aziri Bekim Aziri na výletnej lodi.

Podľa čoho si vyberáte destinácie, kam cestujete? Zisťujete si napríklad vopred, ako je to tam s bezbariérovosťou?

Áno, vždy to zisťujem, ale žiaľ veľmi málokedy sa mi podarí trafiť bezbariérovú krajinu. Ale mne to vôbec nevadí, lebo veľmi rád posúvam svoje hranice, aj keď na dovolenke vždy nadávam, ale po dovolenke sa teším, že som to zvládol a posunul sa ďalej. Napríklad naposledy som bol v Mexiku a poviem vám, že zaraďujem ho medzi najbariérovejšie krajiny, ktoré som navštívil. Boli to tvrdé tri týždne, ale spoločne s mojou ženou Laurou sme to zvládli a som rád, že som jej splnil sen a navštívili sme jej obľúbenú krajinu. Horšie to už dopadlo s mojimi ložiskami na vozíku, ktoré sa kompletne zadreli hneď prvý deň, takže sa veľmi ťažko posúvali a vozík vydával zvuk ako starý fúrik.

Aký je postup, keď chcete letieť lietadlom?

Vopred nahlásim vozík a o všetko ostatné sa postarajú na letisku. Pridelia mi asistenta a ten ma sprevádza po celom letisku. Dostane ma na čelo každého radu, preto so mnou moji kamaráti veľmi radi cestujú.

NEPOUZ, Blogerka Marika, Zanzibar Čítajte viac Mama blogerka: S deťmi okolo sveta? Dobre naplánovaná exotika vyjde rovnako ako rezort all inclusive

Na ruke máte vytetované „Nezabudni si vozík“. Čo by ste však robili, keby vám vozík počas letu stratili?

Myslím si, že by sa nedoplatili (haha). A teraz vážne, podobná situácia sa mi ešte nikdy nestala, ale zrejme by som bol odkázaný na invalidný vozík z letiska, ktorý vyzerá, ako papamobil a má minimálne 100 kíl, takže sa s ním nedá prakticky fungovať.

Bekim Aziri na cestách.
Bekim Aziri na cestách.
+23Bekim Aziri na cestách.

Treba na cestovanie s vozíčkom nejaké špeciálne poistenie?

Nie, aspoň o tom neviem.

Sú krajiny alebo konkrétne miesta, ktoré vás svojím prístupom, ako vozičkára, príjemne prekvapili, alebo naopak, absolútne by ste ich vozičkárom neodporučili?

Príjemne ma prekvapil Dubaj a cestovanie na výletnej lodi a určite Amerika, ktorá patrí k jedným z najbezbarié­rovejších miest na zemi. Určite by som vozičkárom neodporúčal napríklad Zanzibar alebo Mexiko. Ale samozrejme, ak si trúfajú, tak prečo nie, veď dosť náročné to máme aj u nás na Slovensku.

Stala sa vám na cestách nejaká fakt nepríjemná situácia?

Počas letu na Srí Lanku mi dali letiskový vozík a ten bol strašne široký a stúpačky mal ďaleko od seba. K tomu celému mal na každej stúpačke obrovské 10-centimetrové skrutky. Už pomaličky zatvárali gate, keď som sa ponáhľal z toalety a šmykol som sa tak, že som skĺzol po celom vozíku a zadkom som narazil rovno do jednej zo skrutiek na stúpačke. Domyslite si, kam tá skrutka vnikla a spôsobila mi veľmi nepekné zranenie. Našťastie, dovolenka sa iba začínala (haha).

Bekim Aziri a manželkou Laurou. Foto: Beáta Máthé
Bekim Aziri Bekim Aziri a manželkou Laurou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #invalidný vozík #Bekim Aziri