Pokračovanie článku: Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile

Nedávno ste s manželkou Laurou absolvovali plavbu výletnou loďou. Bolo tam všetko prispôsobené aj pre vás?

Vybrali sme si predovšetkým najnovšiu loď, ktorá bola spustená na more v roku 2022 a na lodi je 32 kajút pre vozičkárov, ktoré sú priestranné, vhodne umiestnené a komfortné svojím vybavením pre naše potreby. Bolo to po prvýkrát a mali sme samozrejme obavy z toho, ako prebieha celý ten mechanizmus pohybu na lodi, stravovania, ubytovania, výletov. Naozaj prekvapivo jednoducho a organizovane. Lode boli naplnené do 60 % svojej kapacity z hľadiska prísnych protikovidových opatrení, a to bolo na tom úžasné. Slniečko, výborná strava či už v servírovanej alebo bufetovej reštaurácii, na výlety boli pripravené autá s rampou. A hojdanie? Obavy som nemal žiadne, loď sa pohybuje ako jeden veľký plávajúci hotel.

Ktoré najzaujímavejšie miesta ste už navštívili? A ktoré máte ešte vysnívané?

Tento rok sa chystáme na plavbu po nórskych fjordoch a Karibiku. Čo sa týka najzaujímavejších miest, ktoré sme kedy navštívili, tak určite medzi ne radím ostrov Holbox v Mexiku, lebo na ňom nebola jediná cesta a doprava fungovala iba vďaka golfovému vozíku. Jedným z mojich snov je navštíviť Haiti.

Bekim Aziri a manželkou Laurou.
Bekim Aziri a manželkou Laurou.
+3Bekim Aziri a manželkou Laurou.

Ako a v čom vám počas cestovania pomáha manželka? Má dosť sily, keby bolo treba…?

Myslím si, že zvládla vždy úplne všetko, čo bolo treba a nikdy sme veľmi nepotrebovali cudziu pomoc. Samozrejme, nie každý vozičkár má toto šťastie a každý diagnóza si vyžaduje iný prístup. Vďaka tomu, že na sebe dlhé roky pracujem, sa mi podarilo byť vo veľa veciach sebastačný. Žiaľ, nemá každý to šťastie.

Vyskúšali ste si už skákanie v tandeme, let na rogale, spúšťanie sa po zasneženom svahu na vozíčku… Sú vôbec nejaké činnosti, na ktoré si netrúfate?

Nikdy by som neskúsil napríklad bungeejumping. Pripadá mi to ako nepodarená samovražda (haha).

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel? NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #invalidný vozík #Bekim Aziri