Horor na palube: Vo vzduchu sa pilot cestujúcim priznal, že nemá oprávnenie lietať

Pre niekoho je samotná predstava, že si sadne do obrovskej kovovej kapsuly, s ktorou sa vznesie kilometre nad zem, desivá a prekonať tento strach a zveriť svoj život do "rúk" stroja a pilotov, stojí veľa námahy. Nočná mora sa stane skutočnosťou, keď cestujúci zistia, že jeden z pilotov ešte neprešiel riadnym výcvikom.

10.05.2022 07:00
debata (4)
lietadlo, slnko, Čítajte viac Nie len Alitalia. Tu je 18 dopravcov, ktorí rok 2021 nerozdýchali

Presne takáto bizarná príhoda sa stala pasažierom v lietadle smerujúcom z Londýna do New Yorku. Po tom, čo sa ukázalo, že druhý pilot nemal na takýto let kvalifikáciu, sa celý stroj uprostred cesty otočil a vrátil späť na Britské ostrovy.

Airbus A330 spoločnosti Virgin Atlantic bol v pondelok 2. mája vo vzduchu už 40 minút, keď sa cestujúci dozvedeli, že na letisku JFK nepristanú, ale vrátia sa späť na Heathrow. Lietadlo nad Írskom spravilo veľký oblúk a namierilo si to tam, odkiaľ vzlietlo.

Druhý pilot „prvého dôstojníka“ sa totiž práve vtedy priznal kapitánovi, že ešte nedokončil svoj posledný letový test. Do Virgin Atlantic pritom nastúpil v roku 2017.

Hovorca leteckej spoločnosti túto chybu opísal ako „omyl pri zostavovaní rozpisu“.

„Kvalifikovaný prvý dôstojník, ktorý letel po boku skúseného kapitána, bol nahradený novým pilotom, aby sa zabezpečilo úplné dodržiavanie výcvikových protokolov spoločnosti Virgin Atlantic, ktoré presahujú priemyselné štandardy,“ uviedol Virgin vo vyhlásení.

„Ospravedlňujeme sa za všetky nepríjemnosti spôsobené našim zákazníkom, ktorí v dôsledku výmeny posádky dorazili do svojho cieľa o dve hodiny a 40 minút neskôr, ako bolo naplánované.“

Cestujúci zostali po incidente nahnevaní, čo malo vplyv na ďalšie lety a spojenia. „Všetkým to bolo trápne a pasažieri zúrili,“ povedal zdroj pre The Sun.

Britský dozorný orgán pre letectvo, Úrad civilného letectva, uviedol, že bol o incidente informovaný. „Obaja piloti mali príslušnú licenciu a kvalifikáciu na vykonanie letu,“ dodalo.

lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava, inštruktor, navigačné prístroje Čítajte viac Pilot ukázal tajnú miestnosť v kokpite lietadla, o ktorej pasažieri netušia. Načo slúži? Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #piloti