Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

Chorvátsko je skvelým miestom na dovolenku na pláži, no pýši sa aj mnohými unikátnymi architektonickými skvostami a miestami so zaujímavými príbehmi. Niektoré z nich zvečnili na fotke autori instagramového profilu world_walkerz.

09.06.2022 07:00
debata

Meštrovićov pavilón

Známy aj ako Domov chorvátskych umelcov a hovorovo ako Mešita (chorvátsky: Džamija), je kultúrnym miestom a oficiálnym sídlom Chorvátskej spoločnosti Výtvarných umelcov (HDLU) na Námestí obetí fašizmu v centre chorvátskeho Záhrebu.

Navrhol ho Ivan Meštrović a postavili ho v roku 1938 a plnil viacero funkcií. Umelecká galéria bola pred druhou svetovou vojnou premenená na mešitu a následne sa zmenila na Múzeum revolúcie v povojnovej Juhoslávii.

V roku 1990 sa budova vrátila Chorvátskemu zväzu umelcov. Po rozsiahlej rekonštrukcii slúži od roku 2006 ako priestor pre výstavy a podujatia.

Umelecký pavilón v Záhrebe

Umelecká galéria v Záhrebe sa nachádza na Lenuciho podkove, v mestskej časti Dolné mesto, južne od Námestia Nikolu Šubića Zrinského, na severnej strane Námestia kráľa Tomislava, ktoré lemuje hlavnú stanicu v Záhrebe.

Bola založená v roku 1898 a je najstaršou galériou v juhovýchodnej Európe a jedinou účelovou galériou v Záhrebe, ktorá bola navrhnutá špeciálne na usporiadanie veľkých výstav.

počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší

Pula

Pula je mesto a prístav na západe krajiny, na juhu polostrova Istria. Leží na pobreží Benátskeho zálivu.

Miesto je trvalo osídlené už veľmi dlho, v 1. storočí pred Kristom tu Rimania založili kolóniu s názvom Colonia Pietas Iulia Pola. Z tohto obdobia pochádza mnoho pamiatok, ktoré lákajú turistov, napríklad amfiteáter, Herkulova brána alebo Víťazný oblúk rodiny Sergiovcov.

V stredoveku sa o Pule zmieňuje Dante Alighieri.

Rovinj

Rovinj sa nachádza na západe polostrova Istria na pobreží Benátskeho zálivu, dodnes tu žije talianska menšina.

V meste sa doposiaľ používa Istrijčina, ohrozený románsky jazyk, rozšírený len na polostrove Istria v okolí Rovinj a Vodnjan.

Mesto sa môže pochváliť krásnym historickým jadrom, ktoré si dosiaľ uchovalo ráz stredovekých a renesančných benátskych miest. V okolí sa nachádza 22 ostrovov.

Trogir

Trogir je historické mesto a prístav v Splitsko-dalmatínskej župe v Chorvátsku. Leží 27 kilometrov západne od Splitu.

Historické mesto Trogir sa nachádza na malom ostrove medzi chorvátskou pevninou a ostrovom Čiovo.

Od roku 1997 je historické centrum Trogiru, ktoré sa môže pochváliť benátskou architektúrou, zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

letná dovolenka, leto, more, deti, pláž, piesok, cestovanie, dievčatá, plavky, slnko, opaľovanie, kúpanie, hra Čítajte viac Idete do Chorvátska? Tu je 6 atrakcií Dalmácie, kam určite vezmite deti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Instagram