Pokračovanie článku: Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

Katedrála svätého Vavrinca

Chorvátsky Katedrala Sv. Lovre je rímskokatolícka trojloďová bazilika postavená v románsko-gotikom štýle v Trogire.

Keďže jej stavba trvala niekoľko storočí, ilustruje všetky štýly, ktoré sa v Dalmácii striedali. V súčasnosti je najimpozantnejšou pamiatkou v meste Trogir.

Katedrála Nanebovzatia Panny Márie

Je to rímskokatolícka katedrála v Dubrovníku v Chorvátsku. Je sídlom Dubrovníckej diecézy. Pokladnica katedrály ukazuje početné spojenia Dubrovníka s hlavnými námornými prístavmi v Stredozemnom mo­ri.

V pokladnici sa nachádza 182 relikviárov s relikviami z 11. až 18. storočia od miestnych majstrov, Byzancie, Benátok a Orientu.

Jej najdôležitejším predmetom je pozlátená ruka, noha a lebka svätého Blažeja (patróna Dubrovníka).

Pokladnica obsahuje aj relikviu pravého kríža.

chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné

Dubrovník

Je to mesto v regióne Dalmácia v južnom Chorvátsku a jedna z najvýznamnejších turistických destinácií v Stredozemnom mori, námorný prístav a centrum Dubrovnícko-neretvanskej župy.

Nachádza sa v exkláve a so zvyškom krajiny ho spája most Pelješac.

V roku 1979 bolo mesto Dubrovník pridané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako uznanie jeho vynikajúcej stredovekej architektúry a opevneného starého mesta.

Katedrála svätého Domnia

Katolícka katedrála v Splite je sídlom Splitsko-makarskej arcidiecézy. Je to komplex kostola, ktorý vznikol z rímskeho cisárskeho mauzólea so zvonicou; kostol je zasvätený Panne Márii a zvonica svätému Domniovi – spolu tvoria Katedrálu svätého Domnia.

Katedrála svätého Domnia, vysvätená v 7. storočí nášho letopočtu, sa považovaná za najstaršiu katolícku katedrálu na svete, ktorá zostala v prevádzke vo svojej pôvodnej štruktúre, bez rekonštrukcie (hoci zvonica pochádza z 12. storočia).

Samotná stavba, postavená v roku 305 n. l. ako Diokleciánovo mauzóleum, je druhou najstaršou stavbou v kresťanskej katedrále.

Zadar

Zadar je správnym centrom rovnomennej župy. Staré mesto bolo postavené na polostrove, ktorý obkolesujú mohutné staré hradby a počas tureckých nájazdov sa jeho obyvatelia chránili jednoduchým prekopaním šije, čím mesto oddelili od pevniny.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Vo vodách chorvátskej Istrie čosi číha, varujú vedci. Máme sa obávať? Saudská Arábia, kôň, socha, Čítajte viac Sci-fi megamesto za 400 miliárd ukradne ľuďom súkromie. Zmestí sa doň celé Slovensko! voda, skok, plávanie, rieka Čítajte viac Toto neskúšajte! Death diving vás môže zabiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Instagram