Rúška na letiskách a v lietadlách od pondelka už nebudú povinné

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) a Európske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) v stredu vydali nariadenie, ktorým sa od 16. mája ruší plošná povinnosť prekrytia dýchacích ciest na letiskách a palubách lietadiel.

11.05.2022 13:53
debata

Aktualizovaný Protokol o zdravotnej bezpečnosti v letectve berie do úvahy najnovší vývoj pandemickej situácie v jednotlivých krajinách, najmä mieru vakcinácie a nadobudnutej imunity obyvateľstva, rovnako ako zmierňujúce sa opatrenia vo väčšine európskych krajín.

„Pre pasažierov i členov posádky to bude veľký krok vpred smerom k opätovnej normalizácii leteckej dopravy,“ uviedol výkonný riaditeľ EASA Patrick Ky. Dodal, že cestujúci by sa však naďalej mali správať zodpovedne a ohľaduplne k spolucestujúcim a v prípade respiračného ochorenia si rúško či respirátor predsa len nasadiť.

Aj riaditeľka ECDC Andrea Ammonová pasažierov vyzvala na dodržiavanie bezpečnostného odstupu a časté umývanie rúk, pričom upozornila, že riziká spojené s nákazou koronavírusom stále pretrvávajú.

EASA však upozorňuje prevádzkovateľov leteckých služieb, aby bezpečné rozostupy medzi cestujúcimi striktne neuplatňovali, ak hrozí, že by došlo k omeškaniu či zdržaniu cestujúcich.

Nové nariadenie vstúpi do platnosti od budúceho pondelka, avšak pravidlá nosenia rúšok sa môžu u jednotlivých prepravcov po tomto dátume líšiť.

Bude to závisieť aj od toho, či v krajine odletu alebo cieľovej destinácii platí povinnosť nosenia rúška vo verejnej doprave.

pavúk, pavučina Čítajte viac Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť lietadlo, obloha, doprava, mraky, letisko Čítajte viac Žena strávila 5 hodín zamknutá na WC lietadla kvôli pozitívnemu COVID testu, video zavesila na TikTok
debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #lietadlá #respirátor