Hotely a gastro bojujú pred začiatkom sezóny s nedostatkom zamestnancov

Zamestnávatelia v gastre a hotelierstve naďalej bojujú s dôsledkami, ktoré spôsobila pandémia. Odlev zamestnancov zo sektora sa im ani niekoľko týždňov pred začatím letnej dovolenkovej sezóny stále nepodarilo vykompenzovať. Či už ide o oblasť duálneho vzdelávania, vytvorenie stabilného zázemia pre odídencov z Ukrajiny alebo zjednodušenie sezónneho zamestnávania cudzincov efektívna podpora štátu v nasledujúcich týždňoch bude kľúčová. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

15.05.2022 11:00
debata
mall tv hotelová zba lomnický štít Čítajte viac Zakrúti sa vám hlava! Toto sú najdrahšie hotelové izby na Slovensku

„Do začiatku letnej turistickej sezóny zostáva už len niekoľko týždňov, napriek tomu stále evidujeme viac ako 10.000 voľných pracovných miest, ktoré nevieme obsadiť,“ podotkol prezident AHRS Marek Harbuľák. Zdôraznil, že obnoviť dôveru ľudí v prácu v gastre a hotelierstve bude náročné, ale nie nemožné.

Kľúčovou otázkou podľa neho zostáva zjednodušenie sezónneho zamestnávania. Hotelieri považujú za nevyhnutné, aby úprava pracovnej legislatívy priniesla čiastočné zvýhodnenia v odvodovej oblasti a tým zatraktívnila zamestnávanie počas letnej a zimnej turistickej sezóny.

Napriek tomu, že už bol predložený do Národnej rady (NR) SR návrh zákona, ktorý mal priniesť zmeny v tejto oblasti, nebol zatiaľ schválený.

„Schvaľovanie tohto zákona parlament opakovane odkladá. Žiadame poslancov a príslušné rezorty, aby návrh podporili ešte na májovej schôdzi tak, aby sme priaznivejšie podmienky sezónneho zamestnávania mohli využiť ešte počas tohtoročnej letnej sezóny,“ apeloval Harbuľák.

reštaurácia, stravovanie Čítajte viac Smutná analýza: Cestovný ruch čakajú veľké zmeny, sektor sa scvrkne

Poukázal aj na to, že pracovné miesta sú k dispozícii aj pre odídencov z Ukrajiny. „Záujem o prácu prišiel prakticky ihneď po vypuknutí vojnového konfliktu, v jednotlivých gastroprevádzkach, hoteloch a penziónoch si už doposiaľ našlo prácu približne 500 ľudí. V mnohých prípadoch však odídencom, predovšetkým ženám, znemožňuje šancu zamestnať sa nedostatok voľných miest v školách či predškolských zariadeniach. Matky totiž často, jednoducho, nemajú kam svoje deti umiestniť,“ skonštatoval.

Ďalšou z oblastí, ktorá by mohla pomôcť s obsadzovaním voľných pracovných miest, je podľa neho duálne vzdelávanie. Gastroprevádzky a hotelové zariadenia sa pred príchodom pandémie do duálu aktívne zapájali.

Neistota súvisiaca s pandémiou však spôsobila, že záujem o duálne vzdelávanie v posledných dvoch rokoch dramaticky klesol.

„Veríme, že návrat do normálneho fungovania, na aké sme boli zvyknutí pred pandémiou, pomôže aj opätovnému naštartovaniu duálneho vzdelávania. Spolupráca zamestnávateľov so študentmi stredných odborných škôl s garanciou nástupnej pozície po absolvovaní školy totiž prináša benefity obom stranám,“ poznamenal Harbuľák.

dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Čítajte viac Čo ponúka 7-hviezdičkový hotel? Dá sa prekonať 5 hviezd a posunúť hranicu luxusu? lietadlo, letisko, hluk Čítajte viac Dvojica ušla z karanténneho hotela: Zaobchádzali s nami ako so psami!
debata chyba
Viac na túto tému: #hotely #gastro prevádzky