Zaútočí Rusko na tento obľúbený dovolenkový ostrov? Domáci sa už vyzbrojujú

Švédsky dovolenkový ostrov by sa mohol ocitnúť na muške ruskej invázie. Keďže krajina uvažuje o vstupe do NATO, odľahlá dovolenková destinácia v Baltskom mori posilňuje svoju obranu.

13.05.2022 07:00
debata (24)

Gotland, známy ako rajský ostrov nedotknutej divočiny a piesočnatých pláží, je už dlho obľúbeným dovolenkovým miestom mnohých Švédov.

170-kilometrový kúsok zeme s osadami z dôb Vikingov a ikonickými skalnými útvarmi každoročne priláka viac ako dva milióny návštevníkov, ktorí si tu užívajú pokoj a jednoduchosť ostrovného života.

Pred viac ako tromi desaťročiami však dovolenkový hotspot slúžil na úplne iný účel. Keďže je umiestnený strategicky, len 300 kilometrov od sídla ruskej Baltskej flotily, bol kľúčovým odstrašujúcim prostriedkom proti sovietskej expanzii.

A keďže napätie okolo zvažovanej prihlášky Švédska do NATO rastie, škandinávsky národ opäť zväčšuje svoju vojenskú prítomnosť na Gotlande.

„Na Gotlande bude viac vojakov a väčšia aktivita,“ potvrdil plukovník Magnus Frykvall, veliteľ práporu Gotland. „Vzhľadom na súčasnú situáciu musíme vybudovať väčšiu a lepšiu vojenskú kapacitu.“

Očakáva sa, že Švédsko, spolu s Fínskom, v najbližších dňoch oznámi, či požiada o vstup do vojenskej aliancie NATO.

Kladná odpoveď by bola historickým krokom pre oba národy. Švédsko sa viac ako 200 rokov vyhýbalo vojenským alianciám, Fínsko prijalo neutralitu po porážke Sovietskym zväzom v druhej svetovej vojne.

Začiatkom tohto týždňa Rusko varovalo pred vážnymi následkami, ak by sa ktorýkoľvek národ pridal k aliancii. Ale keďže Putinova vojna na Ukrajine pokračuje, mnohí obyvatelia Gotlandu túžia brániť svoj národ za každú cenu.

Kto sedí na Gotlande, ovláda veľké časti Baltského mora

„Ľudia sú trochu znepokojení, ale snažíme sa, aby boli všetci pokojní,“ hovorí Camilla Selanderová, pracovníčka pri pulte s lahôdkami, ktorá sa pripojila k domovskej stráži ostrova.

V lese neďaleko Visby Camilla a jej kolegovia dobrovoľníci strieľajú na terč z deväťmilime­trových pištolí, ktoré im rozdali počas tréningu. Zatiaľ zostáva strelnica jediným aktívnym vojenským miestom na Gotlande, ale spomienky na bojovú minulosť ostrova sú každému jasné.

„Na začiatku druhej svetovej vojny tu bolo postavených tisíc guľometných hniezd,“ hovorí Lars-Ake Permerud, dôstojník armády na dôchodku.

„Všade okolo ostrova sme mali guľometnú a kanónovú obranu.“

Mnohé z týchto artefaktov sú teraz vystavené vo vojenských múzeách a dôchodcovia, ktorí spravujú výstavy, si dobre uvedomujú strategický význam Gotlandu.

„Toto je lietadlová loď,“ hovorí Rutger Banholtz, bývalý šéf Home Guard. „Ten, kto sedí na Gotlande, ovláda veľké časti Baltského mora.“

Thajsko, more, loď, pláž, exotika, dovolenka, leto Čítajte viac Rusi aj Ukrajinci uviazli na exotickom ostrove. Ukrajinci sú na tom horšie mariupol Čítajte viac Cesta do pekla: Mladá hrdinka šla do Mariupolu zachrániť rodičov: Z toho, čo videla, jej bolo zle čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Cesta do najvýchodnejšieho bodu Číny: Čech Čočík odhalil citlivé vojenské územie rusko-čínskej hranice

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vojna na Ukrajine