V Novom Južnom Walese vznikne najdlhší austrálsky tunel, bude mať 11 kilometrov

Vláda austrálskeho štátu Nový Južný Wales (NSW) sa zaviazala vybudovať najdlhší cestný tunel v krajine, ktorý sa bude tiahnuť cez Modré vrchy (Blue Mountains) na západnom okraji Sydney.

20.05.2022 10:00
debata

Plánovaný tunel bez mýta bude mať dĺžku 11 kilometrov a bude prepájať mesto Blackheath s obcou Little Hartly, pričom sľubuje skrátenie času cestovania o 30 minút, uvádza spravodajská stanica ABC News a ďalšie austrálske médiá.

„Ide o historicky významný projekt, ktorý miestnym obyvateľom a turistom sprístupní bezpečnejšie a efektívnejšie cestovanie, a umožní aj nákladnú dopravu medzi stredozápadným a východným pobrežím,“ uviedol vicepremiér NSW Paul Toole.

Podľa jeho slov zredukuje avizovaný tunel dopravné zápchy, zvýši bezpečnosť miestnych obyvateľov a umožní ľahší prístup nákladnej dopravy na vidiek.

Tunel bude mať v každom smere dva jazdné pruhy a bude prechádzať niekoľkými horami, čím poskytne alternatívu k existujúcim kľukatým a strmým cestám v danej oblasti.

V Modrých vrchoch sa nachádza najnavštevovanejší austrálsky národný park. Pred covidovou pandémiou doň ročne zavítali štyri milióny ľudí.

Podľa miestnej vlády nový tunel podporí cestovný ruch, ekonomický rozvoj a zvyšovanie počtu obyvateľov v regióne.

Výstavba sa začne v úvode budúceho roku. Vláda NSW plánuje predtým usporiadať sériu tzv. informačných stretnutí pre miestnych obyvateľov.

násilie, modlitba Čítajte viac Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Klub pohryzených. Skupina obetí, ktoré prežili útok dravca, poskytuje psychopodporu
debata chyba
Viac na túto tému: #tunel #Austrália