Vyskúšajte novú atrakciu: Vo vodnom mlyne v Kováčovej pri Rožňave obnovili lámačku konope

Vo vodnom mlyne v Kováčovej pri Rožňave obnovili lámačku konope. Návštevníci tak po novom môžu vidieť nielen to, ako sa v minulosti využívala vodná energia na pohon mlecích strojov, ale aj pri spracovaní konope. Podľa Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) ide o jedinú lámačku konope na Slovensku.

23.05.2022 13:45
debata

Vznik tejto novej turistickej atrakcie, založenej na princípoch ekoturizmu, podporil Košická samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom svojho dotačného programu Terra Incognita sumou 15.000 eur.

Ako priblížil majiteľ mlyna Gejza Lyócsa, lámačku konope používali v minulosti výlučne ženy, a to hlavne neskoro večer, keď sa nemlelo. Podkladali už predtým namočené a vysušené konopné byle pod drevené bucháre, a tým sa oddelila vláknitá časť stebla od drevitej časti. Takto lámané konope sa mohlo ďalej spracovávať.

„Cieľom nášho projektu bolo aj nainštalovať kožené remene slúžiace ako prevody medzi jednotlivými strojmi, a tým zlepiť celkovú názornosť technológie mletia, ktoré už dnes môžu návštevníci obdivovať počas prehliadky mlyna,“ povedal.

Vlani na mlyne pribudlo mlynské koleso a privádzací drevený žľab. „Obnovou lámačky konope sa prezentácia tradičného remesla opäť posunie o úroveň vyššie,“ uviedol KRT.

Jej výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková zdôraznila, že v priestoroch ponúkajú aj občerstvenie a možnosť strávenia voľných chvíľ s rodinou, čo považuje za veľmi dôležitú pridanú hodnotu tohto zážitkového produktu.

Prehliadka vodného mlyna s výkladom trvá necelú hodinu. Pre verejnosť je prístupný počas celého víkendu od 10.00 do 18.00 h. Majiteľka mlyna Henrieta Lyócsová pripomenula, že prehliadku si možno dohodnúť aj individuálne.

Vulkanické jazero Megyer-hegy, Maďarsko Čítajte viac Vulkanický zázrak so skalnými bralami. Objavte maďarské pleso, kde sa rodili mlynské kamene
debata chyba
Viac na túto tému: #konope #Kováčová