USA na poslednú chvíľu zvyšujú cenu ESTA pre prichádzajúcich turistov

Cestujete do Spojených štátov amerických? Nenechajte sa zaskočiť zmenou ceny víz, ktorá prichádza na poslednú chvíľu. Poplatok pre cudzincov za vstup do Spojených štátov sa má zvýšiť o 50 percent.

26.05.2022 07:00
USA, zástava, vlajka, Spojené štáty Foto:
Spojené štáty americké. Ilustračné foto.
debata

Colná a hraničná ochrana USA (CBP) oznámila zvýšenie poplatku pre cestujúcich prichádzajúcich do USA pomocou elektronického systému pre cestovnú autorizáciu (ESTA žiadosť). Ide o prvý nárast nákladov od roku 2015, informuje Euronews.

Devínska Nova Ves, šrot park Čítajte viac Bratislava ponúka nepoznané miesta. Nakrúcali sa tu slovenské filmy aj americké trháky

ESTA bola zriadená v roku 2008 ako automatizovaný systém na stanovenie oprávnenosti návštevníkov cestovať do USA pomocou programu bezvízového styku (VWP).

Na programe VWP sa zúčastňuje 40 krajín vrátane väčšiny európskych krajín, aj Slovenska. To umožňuje obchodným cestujúcim a iným návštevníkom vstúpiť do USA na maximálne 90 dní bez toho, aby museli získať víza.

CBP používa ESTA na určenie, či návštevníci spĺňajú podmienky na bezvízový vstup. Povolenie vydané CBP je platné dva roky. Cestovatelia môžu podať žiadosť o ESTA kedykoľvek pred cestou.

CBP odporúča podať žiadosť najmenej 72 hodín pred cestou, hoci tak možno urobiť kedykoľvek pred nástupom na palubu lietadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #víza do USA #ESTA