Krajina vychádzajúceho slnka sa 10. júna otvorí turistickým skupinám, jednotlivcom však zatiaľ nie

Japonsko 10. júna po dvoch rokoch znovu otvorí svoje hranice pre turistov, napísala agentúra AP. Premiér Fumio Kišida však oznámil, že rozvoľnenie bude zatiaľ platiť iba pre turistov, ktorí budú súčasťou zájazdu so sprievodcom.

27.05.2022 10:30
koronavírus tokio Foto: ,
Tokio. Marec 2022. Ilustračné foto.
debata

Japonsko tiež vytvorí cestovateľský semafor, ktorý rozdelí krajiny podľa rizika nákazy a určí, či musí cestujúci napríklad nastúpiť do karantény po príchode alebo nie.

Agentúra Kjódó napísala, že na modrom zozname krajín s najnižším rizikom, na ktoré sa neviaže povinnosť karantény, bude 98 krajín vrátane Spojených štátov, Číny, Austrálie a Južnej Kórey.

„Situáciu budeme naďalej posudzovať. Máme v pláne postupovať krok po kroku smerom k úplnému a otvorenému prijímaniu ľudí,“ povedal premiér Kišida v Tokiu.

Podľa japonského vládneho splnomocnenca pre pandemické opatrenia „bude ešte nejaký čas trvať, než budú môcť ľudia cestovať do Japonska za turistikou ako jednotlivci“.

Mall TV, Naomi v Japonsku, Čítajte viac Ako vyzerá najvyťaženejšia stanica metra? Prečo tlačia ľudí do vagónov páni v rukavičkách?

Bližšie detaily na 10. júna chystaného uvoľnenia predstaví japonská vláda až po vyhodnotení výsledkov súčasného turistického experimentu, v rámci ktorého do krajiny ako turistov vpustila zhruba 50 ľudí v skupinách po maximálne štyroch.

V pilotných turistických skupinách sú ľudia z Austrálie, Singapuru, Spojených štátov a Thajska, ktorí majú tri dávky očkovania a pohybujú sa v krajine len so sprievodcom a podľa pevne daného programu cesty.

„Vďaka tomuto počinu budeme môcť overiť, ako dobre fungujú naše nástroje na prevenciu infekcie, a budeme môcť spísať pokyny pre cestovné agentúry a poskytovateľov ubytovania,“ napísala pred začiatkom experimentu vládna turistická agentúra vo svojom vyhlásení.

Od začiatku júna bude môcť do Japonska vstupovať až 20.000 ľudí zo zahraničia denne. Tento limit sa zatiaľ týka zahraničných študentov, japonských občanov alebo ľudí cestujúcich z pracovných dôvodov.

Od 10. júna do neho budú spadať aj spomínané turistické skupiny.

Počet turistov cestujúcich do Japonska v roku 2020 klesol o 90 percent oproti predchádzajúcemu rekordnému roku, keď krajinu navštívilo takmer 32 miliónov ľudí.

Zahraničný turizmus krajine pred pandémiou prinášal viac ako štyri bilióny jenov ročne.

mall TV Naomi v Japonsku, šinkansen Čítajte viac Šinkanzen nečaká. Je presný a má vesmírny záchod!
debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Covid-19