New York - Šanghaj za 2 hodiny: Čína sa pridáva k pretekom hypersonických letov

Let zo Šanghaja do New Yorku by mohol trvať omnoho menej ako dnes, pokiaľ by pasažieri nasadli do hypersonického vesmírneho lietadla. Táto predstava vôbec nie je taká vzdialená realite ako by sa mohlo zdať.

11.06.2022 07:00
debata

Spoločnosť Space Transportation so sídlom v Pekingu sa snaží túto perspektívu premeniť na realitu vďaka vývoju osobného dopravného prostriedku, ktorý sa môže po oblohe pohybovať rýchlosťou približne 1,6 kilometra za sekundu, čo je takmer dvakrát viac ako lietal kedysi Concorde, informuje CNN.

Firma zverejnila animované reklamné video zobrazujúce pasažierov – bez prilieb a skafandrov – na palube lietadla, ktoré vyzerá ako 12-miestna vesmírna loď.

Lietadlo na videu štartuje vertikálne nahor a po dosiahnutí letovej výšky na okraji vesmíru sa oddelí od pomocných rakiet a následne letí rýchlosťou 7 000 kilometrov za hodinu.

Webová stránka spoločnosti zároveň predstavuje ambiciózny cieľ spustiť svoj prvý skúšobný suborbitálny let v roku 2025, po ktorom bude v roku 2030 nasledovať ostrá prevádzka.

lietadlo, pilot, kokpit, letecká preprava, inštruktor, navigačné prístroje Čítajte viac Pilot ukázal tajnú miestnosť v kokpite lietadla, o ktorej pasažieri netušia. Načo slúži?

Ak sa túto víziu podarí naplniť, bude stelesnením ambícií Číny byť lídrom v oblasti vesmírneho turizmu a splní sa jej sen o nadzvukových letoch pre obchodných cestujúcich.

Na oblohe sú aktuálnymi rivalmi Číny len USA a Rusko, pričom sporným priestorom je stratosféra a nižšia obežná dráha Zeme.

Misia Polaris Dawn spoločnosti SpaceX, ktorá má odštartovať koncom tohto roka z historického komplexu Launch Complex 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride, strávi na obežnej dráhe až päť dní, počas ktorých sa posádka pokúsi o prvý komerčný výstup do vesmíru.

Misia je odrazovým mostíkom k prípadným misiám na Mesiac, Mars a ďalej.

Samozrejme, ceny leteniek za takéto dobrodružstvo sú astronomické. Majetný klient z Grenady zaplatil za let v rakete New Shepard spoločnosti Blue Origin 28 miliónov dolárov. Japonský magnát za opustenie Zeme v ruskej kapsule Sojuz na 12 dní zasa neváhal obetovať 80 miliónov dolárov.

Pre tých, ktorí majú skromnejší rozpočet, ponúka Virgin Galactic 90-minútové lety do vesmíru za 450 000 dolárov.

„Dopyt po cestovaní do vesmíru je silný a miesta predávame rýchlejšie ako sme plánovali,“ povedal generálny riaditeľ Virgin Galactic. Spoločnosť tvrdí, že už začiatkom apríla mali predaných približne 700 miest, pričom lety sa začnú až koncom roka.

lietadlo, obloha, doprava, mraky, letisko Čítajte viac Žena strávila 5 hodín zamknutá na WC lietadla kvôli pozitívnemu COVID testu, video zavesila na TikTok pavúk, pavučina Čítajte viac Jedovaté pavúky, šváby aj osy. Hmyz úraduje v lietadlách, takto ohrozuje bezpečnosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá