Krajina, kde nič nie je nemožné, otvára visutý most, ktorý popiera zákony fyziky

Cestovanie v malebnej čínskej provincii Jün-nan bude o niečo jednoduchšie a treba povedať, že aj vzrušujúcejšie, dobrodružnejšie a adrenalínovejšie. Čoskoro tam totiž otvoria rekordný jednopilierový visutý most ponad roklinu.

12.06.2022 07:00
debata (9)

Len dĺžka mosta Lvzhijiang, ktorý sa tiahne 798 metrov nad údolím rieky, nie je sama osebe dychberúca v porovnaní s inými extrémne dlhými mostami. Uznanie si však zaslúži zložitosť projektu, ktorý odborníci označujú za inžiniersky zázrak.

Most visí nad Lvzhijiang (v doslovnom preklade „rieka zeleného džúsu“) a vychádza aj vchádza do tunelov v strmých horských zrázoch na každej strane údolia.

Údiv vzbudzuje svojou konštrukciou, Čína tvrdí, že most prekonal niekoľko svetových rekordov. Je to najdlhší jednopilierový jednorozpäťový visutý most na svete.

Tiahne sa ponad údolie v tvare V a piliere ho podopierajú len na jednom mieste, o ostatné sa starajú káble. Vďaka tomu má celá stavba dramatický vzhľad a vyzerá ako by sa ho priam netýkala gravitácia.

Vzdialenosť medzi dvoma podperami mosta je 780 metrov.

Okrem toho má najstrmšie ukotvenie tunela na svete, ktoré je naklonené pod uhlom 54 stupňov.

Vzhľadom na členitú krajinu oblasti sú všetky hlavné nosné prvky – 156 metrov vysoké piliere, nájazdová doska mosta na jednom konci konštrukcie a ukotvenie tunela na druhom konci konštrukcie – postavené na strmých svahoch.

Projektový manažér povedal čínskym štátnym médiám, že „výškový rozdiel medzi mostovkou a montážnym dvorom je 320 metrov, čiže asi 100 poschodí“.

Most spája mesto Jü-si a autonómnu prefektúru Chuxiong Ji Jün-nan a výrazne skráti čas cesty medzi nimi. Maximálna povolená rýchlosť na moste je 100 kilometrov za hodinu.

Most začali stavať v roku 2019 a dokončujú ho po troch rokoch. Otvorenie naplánovali na koniec apríla 2022.

stĺpy, most, večer Čítajte viac Otvorili najdlhší sklenený most na svete: Má 630 metrov a visí vo výške 150 metrov

Aj keď mesto Jü-si, ktoré je preslávené produkciou tabaku, a Chuxiong – autonómna oblasť preslávená múzeom dinosaurov – nie sú vyhľadávanými turistickými destináciami, tieto dve oblasti sa nachádzajú priamo v srdci provincie Jün-nan, medzi veľkými mestami ako Kchun-ming a Ta-li.

Most Lvzhijiang je kľúčovým úsekom 190-kilometrovej rýchlostnej cesty Yuchu a 9000-kilometrovej diaľnice Jün-nan.

Diaľnica Yuchu spája Jün-nan s ďalšími hlavnými národnými rýchlostnými cestami, ako je rýchlostná cesta Chang-čou-Ruili (mesto Jün-nanu na západe hraničiace s Mjanmarskom) a rýchlostná cesta Kanton-Kchun-ming.

benátky, san marco, turisti, taliansko, Čítajte viac Koniec súkromiu? Benátky sa chystajú turistov špehovať a odkláňať Most Helix, Singapur, mesto, noc, svetlá, tma, nočný život Čítajte viac Tucet zaujímavých mostov, ktoré očaria milovníkov architektúry

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #Čína