Novinkami v turistickej ponuke Banskobystrického kraja sú sklársky express a interaktívny Barbakan

S novinkami, akými sú sklársky expres alebo interaktívny priestor Barbakan, prichádza v rozbiehajúcej sa letnej turistickej sezóne Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

03.06.2022 10:30
debata

Celkom osem regiónov kraja sa v ponuke pre turistov zameriava najmä na to, čím sa v minulosti regióny preslávili a čo im dáva punc originality. Informuje o tom Zuzana Jóbová z krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

„Každý región dal svetu, Slovensku alebo Banskobystrickému kraju niečo výnimočné. Zároveň je každý z nich iný, niečím špecifický. Prepojili sme atraktívne prvky z minulosti a priviedli sme ich do súčasného sveta hravou a autentickou formou,“ priblížila ponuku Jóbová.

Podľa predsedníčka KOCR Daniely Chrančokovej napríklad Horehronie najlepšie charakterizuje slovné spojenie rozpohybovaný región.

„Koľajnice, po ktorých kedysi prepravovali masy železnej rudy a dreva, v súčasnosti oživia originálne atrakcie cyklodreziny a historické zážitkové vlaky. Spoznávanie regiónu na kolesách umožnia taktiež nové elektrokolobežky, prípadne tandemové bicykle,“ uviedla.

Podľa Jóbovej stredné Slovensko, ako aj ďalšie regióny kraja boli v minulosti neodmysliteľne spojené s baníctvom.

„Novinkou tejto sezóny je interaktívny priestor Barbakan v Banskej Bystrici, ktorý atraktívnym spôsobom dokumentuje pôsobenie Thurzovsko-fuggerovskej spoločnosti v regióne,“ pripomenula.

Jednou z noviniek v regióne Novohrad je podľa nej ďalší historický vláčik, ktorý doplní rodinu zážitkových vlakov v kraji. Konkrétne to bude Sklársky expres, ktorý pasažierov zavezie za spoznávaním príbehu skla.

Mesto UNESCO Banská Štiavnica je zase úzko späté s baníctvom a známe sú aj jeho vodné systémy, ktoré poznáme ako tajchy.

„Na miestnej pôde sa však mimoriadne darí aj vinohradom, o čom má presvedčiť ochutnávka sopečného vína,“ priblížila ďalej ponuku KOCR Jóbová.

Nečakané objavy nájdu turisti v regióne Gemer-Malohont, ktorý prirodzene prepája Banskobystrický kraj s Košickým krajom.

Jeho dominantou sú kostoly, v ktorých sa nachádzajú vzácne fresky, ktorých vek dosahuje až 700 rokov. Tento rok 12 kostolov v regióne získalo značku Európske kultúrne dedičstvo.

Fínsko, Helsinki, katedrála Uspenski, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Fínsko si chystá bunkre pre 4,4 milióna ľudí: Majú aj podzemnú jaskyňu s kaviarňou Rovinj, cyklistka, bicykel, Chorvátsko Čítajte viac Čo môžete očakávať počas tohtoročnej dovolenky v Chorvátsku? Takto bude vyzerať vaša cesta
debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj