Tučniaky smrdia, hlásia sklamané tisíce turistov v Antarktíde. Je to 'hydina' a tak to okolo nich aj vyzerá

Do Antarktídy každú sezónu mieria desiatky tisíc turistov. Ich počet sa z roka na rok zvyšuje, čo predstavuje značnú záťaž pre tamojšie životné prostredie. Masový turizmus bol preto jednou z tém končiaceho poradného zhromaždenia krajín Zmluvy o Antarktíde, ktorá upravuje využívanie tohto kontinentu. Pandémia covidu-19 turistické výpravy do regiónu v minuloročnej sezóne zastavila, čo malo blahodarný vplyv na ekosystém.

18.06.2022 07:00
tučniaky, tučniak, tučniak cisársky, antarktída Foto:
Tučniaky nemajú okolo seba bielučký sneh. Ilustračné foto.
debata

Turisti do Antarktídy mieria najmä zo Severnej Ameriky a Európy, sú to desiatky tisícov návštevníkov ročne.

Prestupnou stanicou je južná Argentína a Čile. Tu nastupujú na obrovské turistické lode, kde je ich okolo 150 a k tomu množstvo posádky. To predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie v Antarktíde.

Turistické výpravy do Antarktídy sa organizujú počas letnej sezóny, ktorá je na južnej pologuli v dobe zimných mesiacov na severnej pologuli.

Podľa údajov Medzinárodnej asociácie prevádzkovateľov ciest do Antarktídy (IAATO) dosiahol záujem vrchol pred pandémiou na prelome rokov 2019 a 2020, keď sa cez členov tohto zväzu na Antarktídu vypravilo 73 911 návštev­níkov. O rok skôr to bolo 56.168 ľudí.

Minuloročná sezóna, teda prelom rokov 2020 a 2021, kvôli covidu-19 prakticky nebola a IAATO k nej ani nezverejnilo žiadne štatistiky.

Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh, more, Čítajte viac Dramatická premiéra: Airbus prvýkrát pristál na Antarktíde, pri luxusnom tábore

V minuloročnej sezóne prišlo pravdepodobne len niekoľko desiatok turistov. To malo to pozitívny vplyv na životné prostredie.

Teraz so zlepšenou epidemickou situáciou sa turizmus v Antarktíde rýchlo zotavuje a IAATO odhaduje, že počas tohtoročnej sezóny 2021 a 2022 navštívilo Antarktídu možno až 60 000 turistov.

Do Antarktídy vďaka masovej organizácii zájazdov mieria nielen dobrodruhovia, ale aj seniori. Zájazd dostanú napríklad ako darček k 50. výročiu svadby. Výletné plavby stoja u nemeckých organizátorov okolo 10 000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída