Pokračovanie článku: Tučniaky smrdia, hlásia sklamané tisíce turistov v Antarktíde. Je to 'hydina' a tak to okolo nich aj vyzerá

Antarktická biela je klišé, tučniaky sú ako hydina

Najväčšími lákadlami sú nedotknutá príroda, tučniačie kolónie a očakávania bieleho a zaľadneného kontinentu. Realita však býva často odlišná.

Že je to biely kontinent, je len mediálne klišé. V skutočnosti to tak nie je. Je tam veľa sopiek, ktoré znečisťujú sneh popolom.

Ani okolo tučniakov nie je sneh čistý. Tučniaky sú totiž niečo ako hydina, takže aj okolie kolónií je špinavé – poškvrnené napríklad krvou z ich bitiek alebo perím. Treba tam navyše počítať aj so zápachom.

Čína, srdce, rúška Čítajte viac Kam cestujú bohatí Číňania počas pandémie? Tradičné rezorty aj kontroverzné oblasti

Časté turistické návštevy tučniačich kolónií sú problém. Ľudia tučniaky strašne rušia, takže hrozí, že sa presunú inam.

Ďalším aspektom je globálne otepľovanie, ktorému podlieha aj antarktický ekosystém. S otepľovaním klímy tučniaky kolonizujú južnejšie časti kontinentu.

Pre vstup do Antarktídy nie je potrebné vízum, návštevníci však podliehajú povinnej registrácii, za ktorú platia príslušnému štátu správny poplatok.

Turisti tak kontinent navštevujú na základe ohlásenia, početnejšie výpravy vrátane vedeckých s pobytom dlhším ako 30 dní potrebujú povolenie činnosti v Antarktíde.

turista, turistika, hory, kopce, ruksak, vak, plecniak, mapa, orientácia, Čítajte viac Trojhraničie v Sysľovských poliach je opäť prístupné po novej trase Soul, Južná Kórea, mesto Čítajte viac Ľudia chcú 15-minútové mestá, Covid trend urýchlil
debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída