Pripravení na oddych: 95 % Slovákov chce dovolenku stráviť mimo domova

Po dvoch rokoch pandemických obmedzení sa Slováci tešia na dovolenky. Chcú sa vybrať k moru i do hôr, na kúpaliská či do kúpeľov a zdá sa, že ich neodrádzajú ani vyššie ceny.

11.06.2022 09:00
dovolenka, pláž, more, rodina, cestovanie, Foto:
50 % Slovákov strávi dovolenku aj doma, aj v zahraničí.
debata

V prieskume portálu ZľavaDňa vyše 95 % zo 4 200 respondentov uviedlo, že tohtoročnú dovolenku chcú stráviť mimo domova, zvyšok sa oddychovať nechystá. Z tých, ktorí si voľno doprajú, chce vyše polovice spoznávať krásy Slovenska a vycestovať aj do zahraničia, 35 % opýtaných mieni dovolenkovať v rodnej krajine.

V rebríčku najobľúbenejších domácich destinácií si prvenstvo držia Vysoké Tatry, Liptov a Slovenský raj, zo zahraničných tradične Chorvátsko, po ktorom nasleduje Grécko a Taliansko. Napriek záplave nie veľmi optimistických správ o ekonomickom vývoji Slováci nechcú byť „z lacného kraja“.

Z prieskumu vyplynulo, že priemerne plánujú minúť na dovolenku 550 eur na osobu. Viac ako polovica opýtaných uviedla, že iba letná dovolenka im nestačí a okrem nej si plánujú aj ďalšie dva, tri pobyty.

Je napokon prirodzené, že po náročnom období chcú vypnúť, aspoň na niekoľko dní zmeniť prostredie a zabudnúť na povinnosti.

dovolenka, cestovanie, rodina, výlet Čítajte viac Dovolenku nevynechajte! Psychológovia varujú pred pandemickou únavou

Záujmu o dovolenky sa, prirodzene, teší zdecimovaný cestovný ruch, hotelieri, reštaurácie a ďalšie služby v tomto segmente, aj keď návrat „do starých koľají“ nebude jednoduchý a nebude záležitosťou jednej sezóny. Navyše dnes nevie nikto predpovedať, čo všetko v dnešnej geopolitickej situácii zohrá dôležitú úlohu.

Psychológovia odporúčajú vziať si aspoň tri týždne dovolenky, aby si človek naozaj oddýchol, a upozorňujú, že vypnutie od povinností pomáha udržiavať rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, čo znižuje riziko vyhorenia, depresie a infarktu.

Niektorí sa ešte nenaučili stanoviť si hranice a aj na dovolenke odpovedajú na pracovné maily a telefonáty. Dovolenka však má byť únikom od práce, zvlášť po období, ktoré máme všetci za sebou.

O blahodarných účinkoch cestovania vie svoje aj vydavateľ Daniel Kollár. Pochodil kus sveta, no neustále spoznáva a čitateľom približuje najmä Slovensko.

Pretože, ako hovorí, máme u nás ešte veľa zaujímavých miest, ktoré nie sú známe, a bola by veľká škoda, aby také ostali.

Na otázku, čo ho na poznávaní a turistike najviac baví, hovorí: „Jedna z najkrajších vecí je to, že si človek môže uvedomiť množstvo vecí, napríklad aj to, že krása je v detaile.“

Veštecká guľa Čítajte viac Prichádzajú veľké zmeny: Päť superveľmocí, ktoré budú vládnuť svetu v roku 2050

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #dovolenky