Lietanie po dvoch rokoch naberá na obrátkach: Bratislavské letisko vybaví 1 000 000 cestujúcich

Letisko M. R. Štefánika očakáva z hľadiska naplánovaných letov a počtu vybavených cestujúcich oveľa lepšiu letnú sezónu ako v uplynulých dvoch rokoch. Vybavených by mohlo byť do 400-tisíc cestujúcich a za celý rok by ich malo byť asi milión.

10.06.2022 09:00
letisko, lietanie, doprava, terminál, cestovanie Foto:
Letisko M. R. Štefánika očakáva z hľadiska naplánovaných letov a počtu vybavených cestujúcich oveľa lepšiu letnú sezónu ako v uplynulých dvoch rokoch.
debata

Hlavná letecká dovolenková sezóna prebieha spravidla od polovice júna do polovice augusta. Cestovné kancelárie organizovali už v apríli a v máji charterové lety s odletom z Bratislavy do obľúbených prímorských letovísk.

Najviac cestujúcich smerovalo z letiska M. R. Štefánika spomedzi pravidelných liniek do Londýna, Milána, Dublinu, Sofie či Manchestru a Hurghady a spomedzi letov cestovných kancelárií do Senegalu (mesto Dakar/letisko Blaise Diagne), ktorý je medzi pobytovými zájazdmi tohtoročnej letnej sezóny novinkou, nechýbal ani obľúbený Omán (Salalah).

Linky na ostrovy

Takmer tri tisícky cestujúcich si vyskúšali v apríli aj nové pravidelné linky do Záhrebu, rovnako do tureckého Dalamanu a do Trapani na Sicílii.

"V máji začali charterové lety okrem Hurghady, Senegalu a Ománu premávať z letiska v Bratislave už aj do tureckej Antalye a Marsa Alam v Tunisku a pokračovali aj pravidelné lety do Dubaja so spoločnosťou Smartwings, na ostrov Lanzarote na Kanárskych ostrovoch s Ryanairom, na Malorku, Maltu, Cypru, či na Sardíniu s dopravcom Ryanair a ďalšie,“ hovorí Veronika Demovičová, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika.

lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy

"Od júna pribudnú i pravidelné lety na grécke ostrovy – Kréta, Korfu, Rodos, Zakyntos, do bulharského Burgasu, do tureckej Antalye, do Larnaky na Cypre, talianskej Katánie a inde, pričom lety na Korfu, Malorku a do Burgasu možno využiť rovnako s dopravcami Ryanair aj Smartwings.“

Lepšie parkovanie aj viac obchodov

Letisko podľa hovorkyne okrem rozšírenej ponuky letov zlepšuje pre cestujúcich aj viaceré služby. "Spustené sú už elektronické brány na bezpečnostnej kontrole, zvýšila sa kapacita parkoviska v areáli letiska mimo hlavnej parkovacej plochy, rozšírené sú obchodné prevádzky. Popri nefajčiarskych prevádzkach pribudla kaviareň aj pre fajčiarov, plánujeme spustenie on-line rezervácie parkovacích miest,“ vymenúva V. Demovičová.

Pripomína, že v rámci Európy môžete do mnohých krajín letieť bez akýchkoľvek obmedzení a potreby registrácie, preukazovania sa covid pasmi alebo negatívnymi testami na COVID-19. "Aktuálne podmienky určené danou krajinou si vždy overte na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí,“ odporúča.

Od 21. apríla nie sú cestujúci a návštevníci slovenských letísk povinní mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 a nemusia mať ani rúško.

násilie, modlitba Čítajte viac Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili

Na základe rozhodnutia Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva a Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb nemusia mať cestujúci od 16. mája na palubách lietadiel tvárové masky.

Výnimkou sú iba lety do krajín, ktoré stále vyžadujú prekrytie dýchacích ciest v hromadnej doprave, v súčasnosti je to napríklad Cyprus či Malta.

Pravidelné i charterové lety

Počas tohtoročného leta budú z Letiska M. R. Štefánika zabezpečovať pravidelné linky štyria dopravcovia – Ryanair, Wizz Air, Air Cairo a Smartwings, trinásť dopravcov zabezpečí charterové lety cestovných kancelárií.

"Z Bratislavy je plánovaných viac ako 5 400 pravidelných a vyše 2 200 charterových letov, najviac ich je naplánovaných v piatok,“ hovorí V. Demovičová.

"V porovnaní s minuloročným letom vzrástol počet plánovaných letov o vyše 170 %, cestujúci môžu využiť 35 pravidelných liniek a 30 charterových letov cestovných kancelárií.“

LUNAR-ECLIPSE/SUPERMOON Čítajte viac Ako to robí? Toto letisko je najlepšie v Európe už celých 18 rokov!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietanie #letisko M. R. Štefánika