Miami - tropický raj plný prepychu

Predstavte si, že sa ráno zobudíte a za oknom sa vám naskytne exotický výhľad na oceán. Ovanie vás tropické teplo, zároveň sa však budete nachádzať v americkej metropole, ktorá hrá všetkými farbami, kultúrami a nechýbajú tu ani chute z celého sveta. Kto by netúžil po návšteve Miami?

07.06.2022 00:00
miami, BUBO, pr Foto:
Západ slnka na South Beach

Nekonečné pláže, tropické slnko, vychýrený nočný život, pravá mexická či kubánska kuchyňa a životný štýl na najvyššej úrovni. Rozmýšľate nad tým, čo robiť v tomto meste? Prinášame vám niekoľko tipov na Miami.

Luxusný život sa odohráva najmä za bránami ostrovčeka Star Island, na ktorom žijú celebrity ako Oprah Winfrey, Julia Roberts či Harold Ford. Aj legendárny Gianni Versace presne vedel, prečo si toto miesto vybral za svoj prechodný domov.

Little Havana

Medzi južnou Floridou a Kubou sa hľadajú rozdiely naozaj ťažko, a to najmä vďaka ich vzájomnej blízkej polohe. Miami ukrýva krásnu štvrť s názvom Little Havana (Malá Havana). Toto pomenovanie si odnieslo, ako inak, po kubánskom hlavnom meste. Práve sem začali po revolúcii, v roku 1959, masívne prichádzať Kubánci, ktorí nesúhlasili so zavedenou politikou. Nespokojní obyvatelia migrovali až do 90. rokov. Po meste sa ozýva viac španielčiny ako angličtiny. Autentická káva, cigary či salsa v sprievode rytmickej hudby z okolitých reštaurácií prebudia všetky vaše zmysly. Niet divu, že chodník slávy Calle Ocho vzdáva hold osobnostiam kubánskej a latinskoamerickej kultúry. Nezabudnite ani ochutnávku famózneho jedla. Po tom, ako sa usadíte v najznámejšej kubánskej reštaurácii Versailles, vás bude čakať neľahké rozhodnutie. Čo skôr ochutnať? Dáte si Fufú con masitas alebo Marquitas con mojo? Ak si nebudete vedieť vybrať, stavte na istotu. Vyskúšajte fantastický kubánsky sendvič, ktorý si vyskladáte na základe vlastných preferencií.

Miami Beach Foto: Michal Čičmanec
Miami, BUBO, pr Miami Beach

Prepych na každom rohu

Milionárska štvrť Coconut Grove vám opäť pripomenie, že v Miami má prepych svoje miesto. Malé, elegantné domčeky, zasadené uprostred tropickej zelene, stoja na najdlhšie osídlenom mieste. Múzeum a záhrady Vizcaya sú bývalou vilou a majetkom Jamesa Deeringa. Preneste sa v čase do roku 1920 a zažite celkom iný pocit z moderného mesta. Priľahlé záhrady sú ideálne na poobedňajšiu siestu. Biscayne Bay oddeľuje lokality Miami a Miami Beach. Práve tam sa nachádza niekoľko umelo vytvorených ostrovov, ktoré sú sídlom celebrít. Už z diaľky vidieť domy lemované jachtami. Vašu predstavu o Miami krásne stvárni známa a turisticky obľúbená pláž South Beach. Preslávili ju filmy, celebrity aj astronomické ceny nehnuteľností. Pokiaľ by ste si radi ako suvenír odniesli fotografiu so známou osobnosťou, práve na tomto mieste sa vaše šance zvyšujú.

Reštaurácie pre každého

Zapamätajte si aj termín “happy hour“. Takzvaná šťastná hodinka trvá od poludnia až do ôsmej večer. Zvýhodnené ceny osviežujúcich nápojov zaručia, že budete z barov a reštaurácií odchádzať naozaj nadšení. Túžite po autentickom americkom zážitku zo stravovania? Vyberte sa do reštaurácie Big Pink. Odporúčame ochutnať makaróny so syrom v kombinácii s kuracími krídelkami. Máte pocit, že ide o bizarnú dvojicu? Dajte jej šancu, neoľutujete.

Pre milovníkov stejkov odporúčame reštauráciu Texas de Brazil. Za zmienku tiež stojí nočný klub Liv, ktorý patrí medzi tie najlepšie na svete. Máte chuť na netradičný oddych? Vyberte sa na prehliadku Miami z nadzemného metra. Metromover premáva cez centrum a štvrť Brickell. Prevedie vás medzi výškovými budovami, zrazu sa ocitnete nad palmami a utíši sa aj ruch každodenného života.

Americký obed v skvelej reštaurácii Foto: Michal Čičmanec
Miami, BUBO, pr Americký obed v skvelej reštaurácii

Dobré správy máme aj pre milovníkov umenia. Na svojej mape si vyznačte zastávku ArtDeco District. Pred vaším objektívom bude pózovať 960 budov postavených v tomto štýle. Medzi nimi natrafíte aj na dom, v ktorom žil a zomrel Gianni Versace. Jeho vila je v súčasnosti premenená na hotel s reštauráciou. Desať spální, jedenásť kúpeľní a aj 16 metrov dlhý bazén lemovaný 24-karátovým zlatom. Interiér hotela skrýva plno prekvapení. Nie nadarmo sa hovorí, že umenie má nevyčísliteľnú hodnotu.

Pomaľované uličky v známej štvrti

Hlavné mesto Floridy ponúka aj rozmanité pouličné umenie. Oblasť Wynwood Walls sa neustále rozširuje priamo pod holým nebom. Veľkoplošné diela tých najznámejších pouličných umelcov z celého sveta vám priblížia život ovplyvnený teplom, slnkom a hispánskou kultúrou. Každoročne sa tu koná aj Wynwood festival umenia, hudby, jedla a módy.

Wynwood Walls- umelecká štvrť v centre mesta Foto: Martin Šimko
Miami, BUBO, pr Wynwood Walls- umelecká štvrť v centre mesta

Za hranicami mesta Miami sa nachádza 3. najväčší národný park USA – Everglades. V rozsiahlych močiaroch môžete pozorovať aligátory v ich prirodzenom prostredí. Park je zapísaný na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Lovci netradičných zážitkov si prídu na svoje počas jazdy na vznášadle. V prípade, že radi experimentujete, nebojte sa zahryznúť sa do Gator Bites. Kúsky aligátorieho mäsa na Slovensku tak ľahko neochutnáte.

Národný park Everglades- pozorovanie krokodílov Foto: Michal Čičmanec
Miami, BUBO, pr Národný park Everglades- pozorovanie krokodílov
Národný park Everglades Foto: Michal Čičmanec
Miami, BUBO, pr Národný park Everglades

Na Floride vám nebude nikdy zima. V celom štáte je vďaka golfskému prúdu priaznivé počasie ako v júni, tak aj v decembri. Ročne privíta viac ako 12 miliónov návštevníkov. Medzinárodné letisko Miami patrí medzi najvyťaženejšie na svete. Zahanbiť sa nedá ani Port of Miami, najväčší prístav výletných lodí. Niet pochýb o tom, že Miami je lákavou destináciou pre náročných cestovateľov. Už máte kufor zbalený?

Západ slnka na South Beach Foto: Martin Šimko
Miami, BUBO,pr Západ slnka na South Beach

Článok vznikol v spolupráci s BUBO.

chyba
Viac na túto tému: ##BUBO