Čo robiť v Bordeaux?

V Bordeaux sa mieša francúzsky štýl úzkych uličiek, kruhových objazdov a elegancie s hrubou, mohutnou a jednofarebnou tvárou historických pamiatok.

14.06.2022 00:00
BUBO, pr, nepouzivat Foto:
Bordeaux je čarovným mestom vína, histórie a umenia

Mesto bolo obývané už v 6. storočí pred našim letopočtom. Vyše dvetisíc rokov píše svoj príbeh, ktorý rozhodne nie je nudný. Aj vďaka svojej vzácnej histórii je zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako „výnimočný urbanistický a architektonický súbor budov“. Pod patronátom UNESCO má až 1731 hektárov zo svojej rozlohy.

Panoramatický vyhlaď na mesto z Katedrály... Foto: BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Panoramatický vyhlaď na mesto z Katedrály svätého Ondreja

Niet divu, že práve v Bordeaux nájdete hneď niekoľko “naj”. Najväčšie európske námestie Place des Quinconces je dnes miestom, kde sa konajú koncerty a spoločenské podujatia. Najdlhšia obchodná ulica v Európe, Rue Sainte-Catherine, s dĺžkou 1,2 kilometra uhasí aj najvyššiu nákupnú horúčku. Najväčšie vodné zrkadlo na svete, ktoré si predstavíme podrobnejšie, očarí svojou krásou najmä počas západu slnka. Najväčšie vínne múzeum sveta, Cité du Vine, mapuje svet vinárstva. Zároveň ukrýva aj vinotéku s vyše 800 vínami. A čo nemôže chýbať v žiadnom francúzskom meste? Gastronomický zážitok, o ktorý sa postará špičkové víno či reštaurácie ocenené hviezdami Michelin.

Le Miroir d’Eau

Vedeli ste, že existuje niečo ako najväčšie prírodné zrkadlo na svete? Zároveň ho môžeme opísať ako obľúbené ihrisko pre deti, akrobatov a tanečníkov, či raj pre fotografov z celého sveta. Jeho základ tvoria tmavé žulové dosky s rozlohou 3 450 m². Veľkolepý zrkadlový efekt odráža fasádu námestia Place de la Bourse z 18. storočia. K podčiarknutiu a vykúzleniu dokonalého zážitku sa pridá aj záhadný oblak hmly, ktorý niekedy stúpa do výšky viac ako dva metre.

Place de la Bourse a najväčšie vodné zrkadlo na... Foto: BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Place de la Bourse a najväčšie vodné zrkadlo na svete

Vodné zrkadlo je dielom odborníka na fontány a umelecké diela kombinované s prvkami vody – Jeana Maxa Llorcu. Tento originálny a obľúbený verejný priestor, medzi Garonne a Place de la Bourse a historickým centrom Bordeaux, navrhol v spoločnosti architekta Pierra Gagnea a krajinára Michela Corajouda.

Technický počin inšpirovaný Benátkami

Benátske námestie San Marco, prirodzene zaplavené počas zimných mesiacov, údajne inšpirovalo Jeana Maxa Llorcu pri realizácii vodného zrkadla v Bordeaux. Ambiciózny umelec sa rozhodol napodobniť prírodný úkaz a vniesť ho do srdca francúzskeho mesta.

Táto hra vodných efektov je výsledkom šikovného a diskrétneho mechanického systému skrytého pod žulovými doskami. Voda sa koncentruje v podzemnej nádrži a vystupuje na povrch vo forme tenkého, 2 cm hrubého, filmu. Vďaka čerpadlám a približne stovke malých kanálikov sa voda rozprestiera na 130 m dlhom a 42 m širokom zrkadle. Niekoľko solenoidových ventilov umožňuje, aby voda po úprave tiekla späť do nádrže, zatiaľ čo 900 injektorov vytvára osviežujúcu hmlu na veľkolepej ploche. Vodné zrkadlo funguje v cykloch naprogramovaných počítačom: 15 minút zrkadlového efektu, po ktorých nasleduje 5 minút pauza, potom 5 minút hmla.

Večerná atmosféra Bordeaux Foto: BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Večerná atmosféra Bordeaux

V prípade, že sa na tomto mieste ocitnete v lete, dokonca pred západom slnka, budete fascinovaní. Farby oblohy odrážajúce sa od budov vytvárajú dokonalé prírodné umelecké dielo, ktoré pohladí každú dušu. Nenapodobiteľné vodné divadlo a architektonický kúsok sprostredkúva obraz pulzujúceho mesta v pohybe. Mechanizmus je počas zimných mesiacov (január – marec) prerušený, aby sa zabránilo zamrznutiu a zablokovaniu systému.

Michelinský zážitok

Le Pressoir d'Argent, ktorej majiteľom je známy britský kuchár Gordon Ramsey, sa pýši dvoma hviezdičkami slávneho Michelinského sprievodcu. Po usadení sa vám predstaví do detailu prepracované menu s dôrazom na lokálne produkty, foie gras, vzácne hľuzovky, organicky pestovanú zeleninu a tie najlepšie homáre. Špičkový someliér predvedie svoje umenie. Každý chod spáruje dokonalým vínom, ktoré podčiarkne už tak dokonalú chuť jedál. Čo by ste povedali na osemchodové degustačné menu, aké na Slovensku ťažko nájdete? Na takýto nezabudnuteľný gurmánsky zážitok natrafíte v jednom z najlepších hotelov sveta, Intercontinental Bordeaux – Le Grand hotel, v samotnom srdci historického mesta Bordeaux. Francúzska elegancia a dokonalosť vás budú sprevádzať na každom jednom kroku. Izby sú zariadené nábytkom z 19. storočia a pôsobia rovnako očarujúco, ako celé Bordeaux.

Gurmánske hody v krajine,  ktorá význam tohto... Foto: BUBO
BUBO, pr, nepouzivat Gurmánske hody v krajine, ktorá význam tohto slova pozná azda najhlbšie- Chateau Dauzac

Ak túžite po inom jedle, Bordeaux je priam zaplavené výbornými reštauráciami. Ochutnať môžete nielen vynikajúce dary mora, ryby, ustrice, ale aj skvelé polievky, slimáky, kačacie a teľacie mäso. Navštívte Tante Charlotte alebo Chez Jean a určite budete spokojní. Tie najlepšie reštaurácie si však rezervujte ešte pred návštevou mesta. Francúzska elegancia je na prvom mieste. Množstvo kvalitných reštaurácii ukrýva malý, sofistikovaný interiér, ktorý sa veľmi rýchlo naplní hladnými návštevníkmi.

V Bordeaux nájdete mnoho skvelých reštaurácii.... Foto: BUBO
BUBO , pr, nepouzivat V Bordeaux nájdete mnoho skvelých reštaurácii. Čo takto fantastické plody mora...

Mesto vína vás prekvapí malým dezertom, ktorý budete vídať na každom rohu. Zároveň je ideálnym darčekom z Bordeaux. Canelé sú typickou pochúťkou pre túto oblasť. Dôvodom je práve víno. To sa totiž už stáročia čistí od usadenín pomocou vaječných bielkov a zo zvyšných žĺtkov sa vyrába spomínaný dezert. Víkend v Bordeaux, ale aj dlhší pobyt stojí jednoznačne za to.

Článok vznikol v spolupráci s BUBO.

chyba
Viac na túto tému: ##BUBO