Na košickej Alpinke otvorili prvý drezinový ovál na Slovensku. Takto vyzerá

Prvý drezinový ovál na Slovensku slávnostne otvorili pri Košickej historickej detskej železnici na Alpinke. Jeho dĺžka je približne 300 metrov, návštevníci môžu tento okruh absolvovať na cyklodrezine.

09.06.2022 10:00
Košice detská železnica drezinový ovál... Foto: ,
Návštevníci železnice na cyklodrezine.
debata

Nezávislý drezinový ovál v Čermeľskej doline má takzvaný banský rozchod s rozmerom 600 milimetrov. Ako uviedol predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice a autor projektu Ľubomír Lehotský, turisti sa takto môžu bezprostredne oboznámiť s jazdou na koľajniciach.

„Dreziny sa dajú využívať len tam, kde nejdú vlaky. Toto je bezpečný ovál. Je takmer v úplnej rovinke a ľudia vyvinú len takú rýchlosť, akú dokážu sami natočiť,“ priblížil s tým, že k dispozícii sú takzvané cyklodreziny poháňané pedálmi.

Na Košickej historickej detskej železnici v...
Na Košickej historickej detskej železnici v...
+5Na Košickej historickej detskej železnici v...

Ak sa im podarí zohnať ďalšie financie, pribudnúť by mohli aj ďalšie. „Veľmi atraktívne sú aj kyvadlové alebo pákové dreziny, kde sa akoby pumpuje,“ dodal.

Podľa krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) boli dreziny kedysi veľmi využívané, v súčasnosti sa tento trend ekologického a aktívneho využitia voľného času opäť vracia do povedomia.

Ide o ľahké koľajové vozidlá, ktoré slúžili na dopravu niekoľkých pasažierov väčšinou na služobné účely.

nehnutelnosť,panelák,bývanie,Banská Bystrica-sídlisko Sásova Čítajte viac Najväčšie betónové džungle na Slovensku: Bývate na niektorom z týchto sídlisk?

S technickým pokrokom postupne zo železničných tratí vymizli, ich využitie našli železničiarski nadšenci práve v turistickom ruchu.

Drezinový ovál sa podarilo vybudovať aj prostredníctvom dotačného programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita, ktorý projekt podporil sumou viac ako 42.000 eur. Podľa výkonnej riaditeľky KRT Lenky Vargovej Jurkovej má lokalita Čermeľ veľký turistický potenciál pre malých i veľkých.

„Drezinový ovál je jednoznačným lákadlom a dotvorí zážitok z detskej železnice a jazdy vo vagónoch ťahaných historickými rušňami,“ skonštatovala.

V rekreačnej lokalite Alpinka neďaleko Košíc...
Na košickej Alpinke vznikol drezinový ovál....
+5Takto vyzeral ovál v podobe plánov.

Tento rok získal podporu z krajského dotačného programu ešte jeden projekt situovaný na konečnej stanici detskej železničky.

„Na Alpinke pribudne adrenalínové 3D bludisko, projekt s názvom Svet plný oddychu a zábavy. V troch výškových úrovniach nad zemou bude osem prekážok, 11 domčekov a nakoniec točitý tobogan, ktorý návštevníkov ľahko a hlavne bezpečne vráti naspäť na zem,“ doplnila.

Vojak / Patrola / Bunker / Čítajte viac Mali prežiť atómový útok, teraz sa potápajú: Hodžove bunkre prehrávajú svoj jediný boj soľná pustatina, púšť, šírava, muž, žena, dáždnik, Bolívia, Soľná pláň, Salar de Uyuni, Salar de Tunupa Čítajte viac Najneuveriteľnejšie miesta: Barbinovské jazero, vesmírna jaskyňa, levitujúce kamene
debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #alpinka #dreziny