Talianskom zmieta štrajk personálu: Easyjet, Ryanair a ITA Airways rušia lety

Chaos a neprehľadná situácia - cestujúci čelia nepríjemnostiam po tom, ako sa tisíce zamestnancov talianskych leteckých spoločností začali pripravovať na štrajk.

08.06.2022 16:16
debata

Viaceré nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré čelia odchodu palubného personálu, zrušili stredajšie lety do Talianska a z Talianska.

EasyJet má v stredu zrušil 20 letov z britského letiska Gatwick do destinácií ako Bologna, Miláno, Neapol, Rím a Benátky.

Ryanair zrušil 14 letov medzi Londýnom a Milánom a niekoľko letov medzi Talianskom a letiskom Stansted.

koronavírus, USA, cestovanie Čítajte viac Hrozí kolaps: Turistov v obľúbenom letovisku čaká pekelné leto, chýba personál, vybavovanie mešká

Odboroví dispečeri letovej prevádzky na viacerých talianskych letiskách v stredu štrajkujú 24 hodín, čo viedlo talianskeho dopravcu ITA Airways k zrušeniu 81 letov.

Akcia prichádza po týždňoch chaosu na európskych letiskách, pre ktoré cestujúci čakajú v dlhých radoch až sedem hodín.

Prečo štrajkujú pracovníci talianskych leteckých spoločností?

Piloti a letušky spoločností Volotea, EasyJet a Ryanair (vrátane sesterských leteckých spoločností Malta Air a Crewlink) v stredu odídu z práce medzi 10:00 a 14:00 (SELČ).

Medzitým budú dispečeri letovej prevádzky na viacerých talianskych letiskách štrajkovať celých 24 hodín a do práce sa vrátia 9. júna.

leto, telo, úsmev, pláž, klobúk, slnko Čítajte viac Taliansko zruší pandemické opatrenia na plážach, rozostupy medzi slnečníkmi sa zmenšia

Štrajkujúci zamestnanci sú členovia Filt (Talianska federácia pracovníkov v doprave) a Uiltrasporti (Talianska únia pracovníkov v doprave alebo UILT).

V spoločnom vyhlásení odbory uviedli ako dôvod protestu zlé platové podmienky – znižovanie miezd, neplatenie nemocenských dní, odmietnutia poskytnúť dovolenku počas letnej sezóny a nedostatok vody a jedla pre posádku.

UILT uviedol, že ak nedôjde k dohode, „bude to len prvá zo série protestných akcií“.

Dotknuté letecké spoločnosti odporučili cestujúcim, aby si pred príchodom na letisko skontrolovali stav svojho letu.

zúrivosť - hnev - neuróza - žena Čítajte viac Už po týždni má ITA na krku škandál: Prepustené sa na protest vyzliekli priamo na námestí

Čo sa deje na európskych letiskách?

Štrajky sú posledným problémom, ktorý postihol európske letiská. Nekonečne dlhé rady, preplnené odletové haly a cestujúci, ktorí zmeškali lety, sa stali v posledných týždňoch bežným javom na celom kontinente.

Celé odvetvie čelí vážnemu nedostatku zamestnancov po tom, čo bolo počas pandémie prepustených viac ako 191 000 európskych pracovníkov v oblasti letectva.

Veštecká guľa Čítajte viac Prichádzajú veľké zmeny: Päť superveľmocí, ktoré budú vládnuť svetu v roku 2050

Teraz, keď dopyt po cestovaní stúpa, letiská a letecké spoločnosti nie sú dostatočne schopné zvládnuť tento prílev.

British Airways zrusili 8 000 letov od marca do októbra, EasyJet nedávno zrušil 240 letov v období od 27. mája do 10. júna.

Letecký priemysel spustil nábor zamestnancov, ale Air Council International – európsky obchodný orgán pre letiská – predpovedal, že na dvoch tretinách európskych letísk sa toto leto cestujúci nevyhnú meškaniam.

India, opica, voda, studňa, pitie, pije Čítajte viac Pomsta chlpatého klanu: Naštvané ohavy vraždia šteniatka a útočia aj na deti
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #letecká doprava