UNWTO: Celosvetový prílev turistov sa v 1. štvrťroku strojnásobil, vojna zatiaľ karty nezamiešala

Počet zahraničných turistov vo svete sa v 1. štvrťroku 2022 strojnásobili v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Európa pritom zaznamenala najväčšie oživenie cestovného ruchu po zmiernení obmedzení v súvislosti s ochorením COVID-19, uviedla podľa správy AFP Svetová organizácia OSN pre cestovný ruch (UNWTO) so sídlom v Madride.

18.06.2022 14:00
Dievča, Kodaň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za prvé tri mesiace 2022 bol podľa UNWTO zaznamenaný na celom svete príchod až 117 miliónov turistov oproti 41 miliónom v rovnakom období minulého roka. To predstavuje nárast o 182 %.

Hoci bol počet turistov v sledovanom období stále o 61 % nižší ako v 1. štvrťroku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie, tohoročné údaje signalizujú, že cestovný ruch pokračuje v zotavovaní „silným tempom“, keďže „obmedzenia sa zmierňujú a dôvera sa vracia.“

UNWTO tiež uviedla, že v rámci 1. štvrťroku bol najväčší nárast turistov zaznamenaný v marci, čo ukazuje, že oživenie odvetvia naberá na rýchlosti.

Nárast bol obzvlášť výrazný v Európe, ktorá v 1. kvartáli privítala o 280 % viac turistov ako v roku 2021.

China Sandstorm Čítajte viac Varovanie: Toto 'dokázala' klimatická kríza a znečistenie. Sedem šokujúcich fotiek

Silný rast bol zaznamenaný aj v Amerike, kde sa počet zahraničných návštevníkov zvýšil o 117 % a na Blízkom východe o 132 %.

„Očakáva sa, že postupné oživenie bude pokračovať počas celého roku 2022, keďže viac destinácií uvoľňuje alebo ruší cestovné obmedzenia a uvoľňuje sa zadržiavaný dopyt,“ uviedla agentúra OSN a poukázala na „výrazný nárast rezervovaných leteniek.“

Dňa 2. júna nemalo už 45 destinácií (z toho dve tretiny boli v Európe) zavedené obmedzenia súvisiace s ochorením COVID-19. V Ázii začalo čoraz viac destinácií tieto obmedzenia uvoľňovať.

India, horúčavy, dieťa, voda, teplo, Čítajte viac Južná Ázia sa praží v takmer 50-stupňových horúčavách. Prečo je to aj náš problém?

UNWTO je však obozretná, pokiaľ ide o výhľad na najbližšie mesiace vzhľadom na riziká spojené s „náročným ekonomickým prostredím a ruskou inváziou na Ukrajinu.“

„Zdá sa, že ruská ofenzíva na Ukrajinu mala zatiaľ obmedzený priamy vplyv na celkové výsledky,“ uvádza sa v správe. Organizácia ale pripomína, že vojna na Ukrajine má „veľké globálne ekonomické dôsledky.“

Neustále rastúce náklady na palivo a energie majú za následok vyššie náklady na dopravu a ubytovanie pre turistický sektor, čo by mohlo negatívne ovplyvniť oživenie tohto odvetvia, dodala UNWTO.

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ?
debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus #UNWTO