Po Talianoch štrajkujú aj Francúzi: Parížske letisko zrušilo 100 letov

Parížske Letisko Charlesa de Gaulla zrušilo štvrtinu štvrtkových ranných letov po tom, čo zamestnanci ohlásili štrajk.

09.06.2022 10:50
debata (3)

Odboroví zamestnanci vo štvrtok odídu z práce medzi 7:00 a 14:00 v rámci protestu proti nízkym mzdám. Požadujú zvýšenie platov o 300 eur pre všetkých, keďže životné náklady rastú rýchlo.

Táto správa prišla po mesiacoch chaosu na európskych letiskách, kde sa tvoria dlhé rady a rušia sa lety na poslednú chvíľu. V stredu štrajkoval personál talianskeho dopravcu.

Mnohé európske letiská, ktoré čelia náhlemu reštartu leteckej dopravy v Európe po dvoch rokoch pandemického odstavenia, nie sú schopné zvládnuť prudký nárast počtu cestujúcich.

koronavírus, USA, cestovanie Čítajte viac Hrozí kolaps: Turistov v obľúbenom letovisku čaká pekelné leto, chýba personál, vybavovanie mešká

Problémy sú všade

Nedostatok pozemného a bezpečnostného personálu viedol k stovkám zrušeným letom aj na letisku Amsterdam-Schiphol, v Dubline a na ďalších letiskách v Spojenom kráľovstve.

Počas pandémie bolo prepustených takmer 200 000 európskych pracovníkov v oblasti letectva. Európsky orgán pre monitorovanie letovej prevádzky však predpovedá, že letecká prevádzka toto leto dosiahne 95 percent úrovne z roku 2019.

lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy

Na parížskom Letisku Charlesa de Gaulla pracovníci odborov tvrdia, že nie sú dostatočne platení, aby zvládli tento nárast dopytu.

Koncom apríla generálny riaditeľ Aéroport de Paris (ADP) Augustin de Romanet odhadol, že na letisku Paríž-Charles de Gaulle a neďalekom letisku Orly chýba dohromady 4000 zamestnancov.

Letiská zúfalo potrebujú technikov údržby a manipulátorov s batožinou, aby prežili súčasný enormný dopyt.

Chýbajú im aj kontrolné miesta hraničnej polície, ktorá vykonáva kontrolu. V súčasnosti letiskám chýba priemerne 300 až 500 zamestnancov z 5 000, ktorých potrebujú na správne fungovanie.

násilie, modlitba Čítajte viac Turistky žalujú emirát pre násilné gynekologické prehliadky. Úrady zisťovali, či rodili

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #štrajk #Paríž #Letisko Charlesa de Gaulla