Drevený veterný mlyn sme ručne otočili o 180 stupňov. Ako chalúpku na stračej nôžke!

Možno si spomínate na známu Ivanovu vetu z kultovej rozprávky Mrázik: "Chalúpka na stračej nôžke, obráť sa k lesu zadkom a ku mne predkom!" Presne tá človeku napadne, keď vidí, ako je možné o 180 stupňov pootočiť starý drevený mlyn zo 17. storočia. Len sa neotočí sám, treba mu pomôcť. Stavbu možno krútiť okolo vlastnej osi a nastaviť ju v smere vetra tak, aby lopatky vrtule "zabrali" čo najlepšie. Sme vo Veľkopoľskom vojvodstve, pri meste Wolsztyn, neďaleko známeho mesta Poznaň. Áno, nielen Holandsko, aj Poľsko má svoje veterné mlyny!

15.06.2022 06:00
debata
Video
Chalúpka na stračej nôžke, obráť sa k lesu zadkom a ku mne predkom!" Presne tá človeku napadne, keď vidí, ako je možné o 180 stupňov pootočiť starý drevený mlyn zo 17. storočia.

Unikátny, najstarší funkčný drevený veterný mlyn v Poľsku sa nachádza v 40-ročnom Skanzene ľudovej architektúry západne od prázdninového mestečka Wolsztyn. Otvorené je od utorka do nedele a vstupné je 5 zlotých (deti 3 zloté).

Originálny poľský názov znie: Skansen Budownictva Ludowego Zachodniej Wielkopolski. Na ploche 3,5 hektára si tu možno pozrieť, ako sa žilo na území západného Veľkopoľska v 18. storočí až do obdobia približne do začiatku druhej svetovej vojny. Pripomína to naše skanzeny, napríklad Múzeum oravskej dediny v Zuberci.

Takto vyzerali kedysi úle.
Drevený veterný mlyn z roku 1603.
+9Remik Kurpisz pracuje v skanzene 17 rokov. Na...

Staré hospodárske usadlosti – domy, 300-ročná krčma, kováčstvo, stodola či domček paholka, studňa alebo holubník sa rozobrali, zrekonštruovali a preniesli sem, do „múzea pod holým nebom“.

Majú tu dvaapol tisíc exponátov a nie sú to repliky, všetko sa kedysi používalo. Dedinka vyzerá, akoby sa v nej stále bývalo. Pri domoch sú ploty, úle, kvitnú tu kvety, rastie obilie.

V skanzene to vyzerá, akoby sa tam stále... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
skanzen, Wolsztyn, dom V skanzene to vyzerá, akoby sa tam stále bývalo. Architektúra spojená so západným Veľkopoľskom 30 km od mestečka Wolsztyn.

Pasú sa tu kozy a do budúcnosti tu plánujú mať aj ovce. Miesto navštevujú najmä Poliaci a školské zájazdy, pred pandémiou ich ročne prišlo 23-tisíc. Zájdu sem však aj Nemci, pretože tí v minulosti žili na tomto území (hranica s Nemeckom bola kedysi odtiaľto len 5 km) a v skanzene uvidíte aj bohaté hospodárstvo nemeckých kolonistov, ktorí kedysi vlastnili 17 hektárov pôdy (príslušníci strednej vrstvy zvykli vlastniť približne dva).

Zavítajú sem aj Angličania a neslobodno zabudnúť na kedysi všadeprítomné čínske zájazdy. Neďaleké mestečko Wolsztyn má slávne parné depo s funkčnými historickými lokomotívami, takže návštevníci si obyčajne do tohto regiónu prídu pozrieť jeden aj druhý unikát, povoziť sa vo vlaku a otočiť mlynom.

Viete, na čo slúžila drevená tyč v strede... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
skanzen, Poľsko, Wolsztyn Viete, na čo slúžila drevená tyč v strede miestnosti? Priviazalo sa o ňu batoľa, ktoré sa učilo chodiť dookola. Bolo to vraj bezpečné, nemohlo sa priblížiť k horúcim kachliam.

Najcennejšie, čo tu majú, je totiž starý drevený veterný mlyn z roku 1603. Je to najstarší objekt v skanzene a druhý najstarší veterný mlyn zachovaný v Poľsku.

„Najstarší veterný mlyn Poľska sa nachádza kúsok odtiaľto, ale má len o šestnásť rokov viac a nie je funkčný,“ hovorí sprievodca po skanzene Remik Kurpisz. Pracuje tu už 17 rokov. „Tento náš vyše 400-ročný mlyn funkčný je, bez problémov by mlel obilné zrno na múku aj teraz,“ dodáva.

Remik Kurpisz pracuje v skanzene 17 rokov. Na... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
skanzen, Wolsztyn, Poľsko, Remik Kurpisz Remik Kurpisz pracuje v skanzene 17 rokov. Na fotografii je vnútri mlyna.

Je možné ho celý obrátiť „po vetre“ o 180 stupňov. Viacerým dospelým to dá celkom zabrať (viac vo videu vyššie). Všetko v mlyne je originálne, len lopatky vrtule sú nové. Ešte do 50. rokov pracoval, v roku 1998 ho rozobrali a priniesli do skanzenu. Skladali ho gorali v Nového Targu a čo bolo dôležité, prítomný bol aj posledný žijúci mlynár, ktorý si ešte pamätal, ako všetko fungovalo.

Mlyn dokázal pri dobrom vetre zomlieť 500–800 kg zrna za deň a všetko v ňom je vymyslené tak, aby obsluhu zvládol jeden jediný človek. Keď po žatve fúkalo, bolo dobre. Keď nefúkalo, bol mlynár bez práce a obyvatelia bez múky.

Mlynár bol v obci spolu s kováčom váženým človekom. Do budúcnosti chcú v skanzene vystaviť aj mlynárovu chalupu. Na rozdiel od holandských sa totiž v poľských mlynoch nebývalo a na holandských mlynoch sa otáčal iba vrch stavby a nie celá budova.

Najstarší funkčný veterný mlyn v Poľsku.... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
skanzen, Wolsztyn, veterný mlyn Najstarší funkčný veterný mlyn v Poľsku. Nachádza sa pri Wolsztyne vo Veľkopoľskom vojvodstve.

Mali sme čo robiť, aby sme piati dospelí mlynom otočili. Potom sme však mohli povedať: „A predsa sa točí!“ Nielen vrtuľa na mlyne, to už videl každý, ale aj samotný mlyn!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #skanzen #veterný mlyn #Wolsztyn