Mesto, ktoré sa dá spoznávať do nekonečna. Objavte s nami Viedeň

Viedeň spoznávame už 30 rokov a vieme, že jej nikdy nebudeme mať dosť. V mladosti hľadáme najlepšie a najtrendovejšie bary a neskôr si s deťmi zamilujeme miesta, kde sa môžete ísť okúpať, či najkvalitnejšie ihriská. Ak si chceme oddýchnuť, sadneme si do štýlovej kaviarničky a nadýchneme sa histórie. To, čo sme sa naučili a čo sme si zamilovali, vám chceme ponúknuť v našom komplexnom blogu, aby ste si bohémsku a cisársku Viedeň užili najlepšie, ako sa len dá. Mesto kaviarní, opery, Falca či fascinujúcej histórie. Vydajme sa za jej krásou.

28.06.2022 00:00
Bubo, pr, nepouzivat Foto:
Krásna Karlskirche

Poloha Viedne je pre nás priam svetovým unikátom. Na svete by sme márne hľadali dve hlavné mestá, ktoré majú k sebe tak blízko. Aj napriek tomu väčšina Slovákov prichádza do Viedne za tými istými ulicami, tým istým námestím či za nákupmi. Koľko z nich sa skutočne ponorí do starej Viedne hľadajúc jeho krásu a príbehy? My vieme, že Viedeň je jedným z najkrajších hlavným miest sveta a preto vám túžime ukázať viac, než len Dóm sv. Štefana. Pozývame vás na prechádzku najlepším mestom sveta.

Čím dokáže Viedeň natoľko zaujať, aby ste jej dali prednosť pred Prahou, Budapešťou či čoraz obľúbenejším Berlínom? Skúsme sa na to pozrieť spoločne a získajme pohľad na prednosti Viedne. Medzi obrovské výhody hlavného mesta patrí to, že počas druhej svetovej vojny neutrpela obrovské škody, a tak sa jej pôvodná architektúra zachovala natoľko, že vás dokáže očariť svojou patinou. Niektoré z budov a fasád sa citlivo obnovili a tak je dnes skutočne krásnym mestom.

Chystáte sa do hlavného mesta Rakúska na víkend? Ďalšie tipy na návštevu Viedne nájdete tu.

Kaviarne na každom rohu Viedne

Unikátom Viedne je mimoriadne hlboká a príťažlivá kaviarenská tradícia. Zrástla s mestom tak, že sa dnes od neho už nedá oddeliť a kým iné európske metropoly oslavujú vznik hipsterských kaviarní či trendy podnikov, Viedeň ich samozrejme má tiež, no dbá na svoju históriu kaviarenského sveta. Mnohé kaviarne by tu vedeli rozprávať príbehy, nemenia sa, držia si svoje nuansy aj kvalitu. Presne toto bude jedna za vecí, prečo budete rakúsku krásku milovať.

V tejto nenápadnej ulici sa ukrýva najlepšia... Foto: BUBO
Bubo, pr, nepouzivat V tejto nenápadnej ulici sa ukrýva najlepšia káva Viedne.

Prater, zábava aj oddych

Medzi najobľúbenejšie miesta vo Viedni patrí Prater. Je to dokonalá oáza oddychu a veľkým plusom je aj to, že počas víkendov sem majú autá zakázaný vstup vďaka čomu si toto miesto lepšie vychutnáte. Prater milujú aj bežci a práve Eliud Kipchoge, ktorý tu ako prvý na svete zabehol maratón pod dve hodiny, by o tom mohol rozprávať. Ak si myslíte, že ide len o zábavný park s kolotočmi, mýlite sa. Je o mnoho väčší, než si na prvý pohľad predstavíte a okrem zábavy ponúka obrovské množstvo zelene. Práve Prater sa tak často právom považuje za zelené srdce Viedne. Nájdite si svoju atrakciu, po ktorej ste túžili, a keď sa nabažíte, vyberte sa na terasu kaviarne Zoku s perfektným výhľadom na túto časť Viedne. Je symbolom hlavného mesta viac než storočie. Toto si jednoducho nenechajte ujsť.

Zelená Viedeň - mesto s najvyššou kvalitou... Foto: BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Zelená Viedeň - mesto s najvyššou kvalitou života na svete.

Už pri Prateri prišla reč na zeleň a tu Viedeň opäť dominuje a preskočí akékoľvek európske hlavné mesto. Žiadne sa s ňou ohľadom zelených plôch nemôže porovnávať a je to aj tým, že Viedeň disponuje 10m2 zelene na každého z jej obyvateľov! Predstavte si teraz, že tých obyvateľov tu žijú 2 milióny a spočítajte si to. Viedeň má v tomto zelený, svetový unikát.

Príjemné potulky mestom

Hľadáte miesta, kam by ste sa mohli z Viedne vybrať na blízke výlety? Viedeň má takýchto miest viac než dosť a medzi tie najobľúbenejšie patrí Dunaj. Nielen Dunaj samotný, ale Starý a Nový Dunaj či obľúbené Dunajské rameno, ktoré objavíte v momente, ak sa budete chcieť ísť okúpať. Skvelým výletným cieľom je aj Dunajský ostrov. Je plný zážitkov, aktívne stráveného času, oddychu a v lete je rajom letných športov.

Viedeň má jednu obrovskú výhodu, že hoci je to dvojmiliónová metropola, všetko máte na dosah ruky. Mestská hromadná doprava patrí k najefektívnejším v Európe a tak sa kombináciou metra, električiek či autobusov dostanete všade. Nebude vám to ani tak dlho trvať akoby ste sa prepravovali v Londýne či Paríži. Všade viete byť za chvíľku a viac času tak môžete venovať objavovaniu.

Mestská pláž pod Uraniou priamo pri Dunajskom... Foto: BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Mestská pláž pod Uraniou priamo pri Dunajskom kanáli.

Niet divu, že Viedeň patrí medzi najlepšie miesta na život. Nie je to len obyčajné konštatovanie nikoho kto si nad tým po návšteve mesta povzdychne, ale Viedeň už naozaj niekoľko krát po sebe zvíťazila v štúdiách o titul „mesta, kde sa na svete najlepšie žije.“ Raz to môže byť náhoda, ale vyhrať takýto titul desať rokov po sebe už o niečom naozaj svedčí.

Gurmánske zážitky vo Viedni

Viedeň je kulinárske mesto o ktorom sníva množstvo gurmánov. Ak milujete kávu a chcete ju ochutnať skutočne najkvalitnejšiu, vyberte sa na miesto, ktoré sa volá Fenster Café. Leží neďaleko námestia Schwedenplatz a keď sa odtiaľto vydáte schodmi Hafnersteig, čoskoro budete na mieste. Táto kaviarnička v sebe skrýva príbeh ukrajinského právnika Sashu, ktorý dokonca pracoval po boku ukrajinského ministra rozvoja. Na to, aby sa mu zmenil život stačila návšteva Viedne do ktorej sa na prvý pohľad zamiloval. Opustil všetko na Ukrajine, vydal sa sem žiť a naplno sa venuje káve. Lepšie espresso vo Viedni jednoducho neochutnáte, no radíme vám ochutnať aj Cornettocino, jeho špecialitu či Espresso Tonic. Mali ste už niekedy niečo podobné?

Ak milujete ázijskú kuchyňu a máte radi podniky s perfektnou atmosférou, určite si zájdite do reštaurácie Mochi s najlepším sushi v meste. Bez rezervácie tu len ťažko nájdete stôl a tak na to myslite pred tým, než sa sem vyberiete. Mochi sa stala natoľko obľúbenou, že už dnes vo Viedni nájdete tri pobočky a dokonca aj miesto s take away, kde vám vašu objednávku zabalia a vezmete si ju so sebou. Vyberte sa do baru Mochi Ramen na príjemnom trhovisku Vorgartenmarket a dajte si tu „Dipping noodles giga tsukemen“.

Chcete podľahnúť atmosfére starej Viedne? Vyberte sa do malej, no legendárnej kaviarne Peter's Operncafé Hartauer, ktorá sa krčí neďaleko Dómu svätého Štefana. Práve tu na vás dýchne duša klasickej Viedne, akú nájdete len tu. Peter, majiteľ kaviarne, ju založil len v roku 1981, no budete mať pocit, akoby mala o pár desiatok rokov viac. Kaviareň je miestom pre všetkých milovníkov viedenskej opery, pretože na tomto mieste si svoju kávu či pohár vína vychutnali také hviezdy medzi ktorými nechýba José Carreras, Klaus Maria Brandauer, Leonard Bernstein či Herbert von Karajan. Tu sa musíte zastaviť. Dajte si pozor na otváracie hodiny, pretože je otvorená od štvrtku do soboty a aj to až po 18. hodine.

Pohlaď na Hoher Markt z baru Organics Sky Garden. Foto: BUBO
Bubo, pr, nepouzivat Pohlaď na Hoher Markt z baru Organics Sky Garden.
chyba