Máte dosť ležania na pláži? Objavte Chorvátsko, ako ho nepoznáte

Sú miesta, ktoré stačí navštíviť raz a potom sú také, kam sa vraciate dovolenkovať hoci aj každý rok. Takou krajinou návratov je pre Slovákov určite Chorvátsko, naša tradičná letná destinácia. Toto leto láka nielen na more a slnko, ale aj na dobrodružstvá, ktoré inde nezažijete.

21.06.2022 00:00
CNTB Istra Motovun, pr, nepouzivat Foto:
Istra Motovun

Ani uplynulé dva pandemické roky nezmenili nič na obľúbenosti Chorvátska medzi slovenskými dovolenkármi. Aj v čase rôznych zákazov a obmedzení ostalo Chorvátsko bezpečnou krajinou, kam sa za dovolenkou vybrali slovenskí turisti presne tak, ako boli vždy zvyknutí. Niet divu. Geografická aj jazyková blízkosť, čisté more, dobré jedlo a veľké možnosti ubytovania i zábavy robia pre nás z Chorvátska top destináciu Stredomoria. Chcete zažiť aktívnu dovolenku plnú zábavy? V Chorvátsku to nie je problém. Hľadáte skôr pokoj, súkromie či poznávanie? Aj to sa tam dá. Omrzelo vás už len ležať na pláži? Pokiaľ túžite po niečom novom, po skutočnej dovolenke snov, máme pre vás tipy na miesta, kde získate jedinečné zážitky, na ktoré budete spomínať celý život:

odkaz
chorvatsko, pr, nepouzivat

Geo Park Papuk

Má niekoľko naj. Stal sa prvým chorvátskym parkom zapísaným na zozname geoparkov UNESCO. Pri jeho návšteve nespustíte oči z nekonečného porastu bukov, dubov aj jedlí. Najkrajšou časťou Papuku je lesopark Jankovac s najväčšou atrakciou – vodopádom Jankovački slap. V lesoparku nájdete rovnomennú horskú chatu, ktorú milovníci hôr považujú za najkrajšiu v chorvátskych horách. A prečo je tento geopark taký výnimočný? Nájdete tu všetky druhy hornín od prvohôr až po najmladšie štvrtohory a tiež hojnosť vulkanických hornín.

Papuk Foto: Ivo Biocina
CNTB Papuk, pr, nepouzivat Papuk

Kopački rit

Najväčší prírodný klenot Slavónie. Vyniká nádhernými vodami a lesmi. Prírodná rezervácia sa nachádza pri meste Osijek, kde sa rieka Dráva vlieva do Dunaja. Súčasťou oblasti je aj močiarovitý kraj, ktorý sa vďaka svojej neprístupnosti a častým záplavám zachoval v úplne pôvodnom stave.

Kopački rit Foto: Goran Safarek
CNTB Kopacki rit, pr, nepouzivat Kopački rit

Lonjsko polje

Táto prírodná rezervácia v strednom Chorvátsku je jednou z najväčších zachovaných európskych mokradí a je mokraďou svetového významu. Tu si môžete vychutnať skutočné ticho romantický pokoj pri hladine porastenej leknami pozdĺž starých dubových lesov. Hniezdi tu okolo 250 vtáčích druhov. Najznámejšími obyvateľmi mokradí sú bociany, ktoré si rady stavajú hniezda na strechách domov v okolitých dedinách. Dedina Čigoć je známa ako prvá európska bociania dedina.

Lonjsko polje Foto: Zoran Jelaca
CNTB Lonjsko polje, pr, nepouzivat Lonjsko polje

Žumberak

Západne od Záhrebu nájdete hlboké kaňony, perejové rieky a rozľahlé kvetinové lúky. V strmých vrchoch žijú potomkovia slávnych chorvátskych strážcov mora nazývaných uskoci. Ich dediny krášlia početné kostolíky, jeden z nich stojí aj na najvyššom vrchole pohoria Žumberačka gora, ktorým je Sveta Gera (1 102 m n.m.). Pre túto oblasť je typická aj vínna réva a hrady v okolitých kopcoch.

Žumberak Foto: SHUTTERSTOCK
CNTB Zumberak, pr, nepouzivat Žumberak

Plitvické jazerá

Unikátny park. Jeho hlavnou atrakciou je 16 malých jazier prepojených vodopádmi. Okrom toho tu môžete vidieť prameň rieky Korany, jaskyne, lúky plné kvetov a bukové, smrekové i jedľové lesy. Na prepravu po parku sa využívajú špeciálne vozidlá, panoramatické vláčiky a lode na elektrický pohon. Tento park je krásny v každom ročnom období.

Plitvice Foto: Goran Safarek
CNTB Plitvice, pr, nepouzivat Plitvice

Rafting – skroťte pereje

Zdolať divokú rieku na rafte, a pritom môcť obdivovať krásy okolia, to je skvelý spôsob, ako si užiť dovolenku v Chorvátsku s priateľmi alebo rodinou. Rafting je to pravé pre moderného turistu, ktorý túži po zážitkoch a hľadá oddych, zábavu i trochu adrenalínu. V Chorvátsku môžete splaviť na rafte rieky Cetina, Kupa, Mrežnica, Korana alebo Zrmanja. Ponúkajú pokojnú vodu, ale aj vodopády, pereje a skalnaté kaňony.

Cetina rafting Foto: Ivo Biocina
CNTB Cetina rafting, pr, nepouzivat Cetina rafting

Potápanie: preskúmajte krásy v hlbinách

Jadranské more je maléuzavreté more, no je to jedno z najkrajších miest na potápanie na svete. Podmorský svet je tam bohatý a rozmanitý. Vyvinuli sa tu druhy, ktoré sa potom rozšírili do ďalších oblastí, preto sa zvykne nazývať aj malý evolučný bazén špecialít. V Chorvátsku sa môžete potápať s výstrojou, na nádych, s osvetlením alebo „do modrej“, teda bez vizuálnych orientačných bodov. Pod vodou môžete aj nakrúcať a v Chorvátsku zabezpečia inštruktori bezpečné ponory aj deťom či zdravotne postihnutým.

Hvar Foto: SHUTTERSTOCK
CNTB Hvar, pt, nepouzivat Hvar

Objavte magickú Istriu

Istria je bránou Jadranu, kde sa križovali rôzne civilizácie a všetky tu zanechali svoje stopy, ktoré vás uchvátia aj dnes. Čisté more, pohostinné pobrežie, veselé prístavy a rušné kamenné uličky, kde rozvoniavajú dobroty – to je Stredomorie v koncentrovanej podobe. Istria skutočne pripomína najkrajšie časti Toskánska alebo Provensálska. Navštívte Pulu, Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad alebo Umag a Istru si zamilujete.

Istra, Pula Foto: Ivan Sardi
CNTB Istra Pula, pr, nepouzivat Istra, Pula

Dalmáciu si zamilujete

Keď sa cisár Dioklecián rozhodoval, kde strávi zvyšok života, zo všetkých miest na svete si vybral srdce Dalmácie a nechal tam postaviť základy budúceho mesta Splitu. Vydajte sa po cisárových stopách a preskúmajte túto krásnu časť Chorvátska. Objavíte tu mnoho ostrovov, pohorie Biokovo aj úchvatnú pláž.

Zlatý mys na ostrove Brač Foto: Aleksandar Gospic
CNTB Zlatni-Rat Brac, pt, nepouzivat Zlatý mys na ostrove Brač

Ostrov Korčula na juhu Dalmácie je cieľom mnohých cestovateľov. Preskúmajte aj vy jeho početné zátoky a jaskyne, piesočné pláže, bohatú ponuku miestnych jedál a vín. Môžete to urobiť počas jedného z najzaujímavejších kajakárskych výletov.

chyba
Advertisement