Najdlhší deň severnej pologule: Slnovrat fascinoval ľudí už pred tisíckami rokov

21. júna sa na severnej pologuli začína letný slnovrat – najdlhší deň v roku. Presný začiatok astronomického leta je 9:14 svetového času. Vtedy sa severný pól nakloní najbližšie k slnku, takže to vyzerá, že slnko je na najvyššom bode roka.

21.06.2022 10:29
debata
Meteora - západ slnka.
Joga ráno na Bussene, vrchu vysokom 766 metrov....
+15Vtáky letia počas západu slnka na okraji...

Názov „slnovrat“ možno vysledovať až k latinským koreňom. Staroveké národy si všimli, že slnko sa počas leta prestalo pohybovať na oblohe na sever a keď sa začala jeseň, nakoniec zašlo na juh. Slovo pochádza zo slov „sol“, čo znamená slnko, a „stícium“, čo znamená pokojný alebo zastavený.

Latinský výraz pochádza zo starogréckeho slova „ηλιοστάσιο“, ktoré, keď je rozdelené na dve slová – „ήλιος“, slnko a „στάσιο“, stále znamená to isté ako „solstitium“.

Kultúry po celom svete dodnes oslavujú tento deň hostinami, vatrami, piesňami a piknikmi.

V niektorých kalendároch sa tento deň vnímal ako začiatok nového roka.

Vojak / Patrola / Bunker / Čítajte viac Mali prežiť atómový útok, teraz sa potápajú: Hodžove bunkre prehrávajú svoj jediný boj

Starovekí Gréci tiež oslavovali vzkriesenie dcéry Persefony a oslavovali Dionýza, osloboditeľa ľudských duší.

Letný aj zimný slnovrat inšpiroval ľudí k postaveniu anglického Stonegenge, a preto práve počas dnešného dňa smerujú mnohí k známym kameňom, aby pozorovali pohyb svetelnej gule po oblohe.

Aj ďalšie pamiatky, napríklad Karnak v Egypte a Chankillo v Peru, ukazujú, ako ľudia na celom svete zaznamenávali severné a južné cesty slnka už viac ako 5 000 rokov.

Pre južnú pologuľu je 21. jún zasa najkratším dňom v roku, pretože zemské póly sa odkláňajú od Slnka. Striedanie zas nastane 21. decembra, keď sa garde na pologuliach obráti.

Naomi v Japonsku Čítajte viac Schovajte tetovanie, nemávajte paličkami a sŕkajte! Poznáte východnú etiketu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnovrat