More a diaľky: Toto sú 3 najúžasnejšie road tripy v Chorvátsku (+ mapy)

Chorvátsko je synonymom rodinnej plážovej dovolenky s minivýletmi autom prípadne plavbami loďkou po blízkom okolí. Okrem miest, ktoré nájdete poblíž pobrežia je v tomto malom, ale rozmanitom štáte čo vidieť aj ďalej. Naštartujte svojho dobrodružného ducha a vydajte sa na niektorý z dychberúcich okruhov, ktorý vám ukáže Chorvátsko tak, ako ste ho ešte nevideli.

08.07.2022 06:00
roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vďaka trasám spájajúcim historické mestá pri mori aj vo vnútrozemí, krásy a národné parky spoznáte ohromujúce miesta. Tu je niekoľko tipov z dielne Lonely Planet, ako si Chorvátsko užijete aj z iného uhlu ako doposiaľ. Pripravte si plavky aj turistické topánky.

Istrijský trojuholník

  • štart – Opatija
  • koniec – Pula
  • vzdialenosť – približne 166 km
  • čas – 7 dní

Istriu, ktorá vyčnieva do mora na severozápade Chorvátska, často volajú „chorvátske Toskánsko“.

Trojuholníkový polostrov ukrýva kultúrne a gastronomické bohatstvo, ktoré zahŕňa známe syry, víno, jahňacie mäso, morské plody či prosciutto.

Začnite v luxusnom letovisku Opatija, ktoré ponúka výhľad na Kvarnerský záliv. Je našou najbližšou turistickou destináciu Jadranu, z Bratislavy sem dorazíte už po šiestich hodinách cesty.

Vychutnajte si tamojšiu príjemnú promenádu aj chorvátsky chodník slávy, prezrite si kostol Sv. Jakova z 15. storočia, kostol Zvestovania Panny Márie aj rakúsko-uhorské vily Lungomare a Angiolina.

Odtiaľ sa loďou vydajte po rieke Mirna a prejdite cez hľuzovkové lesy obklopujúce mesto Motovun.

Zamierte na západ do Poreča, v ktorom sa vyníma Bazilika svätého Eufrázia zo 6. storočia zapísaná aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

V meste sú zaujímavé aj dve obranné veže, ktoré pripomínajú obdobie Byzantskej ríše – jedna má päťuholníkový tvar, druhá je okrúhla.

V Poreča sa vydajte po pobreží popri Limskom kanáli, odkiaľ mušle a ustrice zásobujú miestne reštaurácie, do Rovinja.

Poprechádzajte sa v spleti jeho dláždených ulíc, najmä na ostrovčeku Mons Albanus, kde stoja typické úzke domy so zvláštnymi komínmi a maličké námestia.

Celé staré mesto Rovinja je od roku 1963 vyhlásené za kultúrnu pamiatku.

Posledná etapa tohto roadtripu vedie cez mesto Vodnjan, ktoré je známe výrobou olivového oleja svetovej kvality.

Svoju cestu zakončite na pobreží Benátskeho zálivu, v očarujúcej Pule s neporušeným amfiteátrom – šiestym najväčším antickým amfiteátrom na svete, do ktorého sa voľakedy zmestilo až 20 000 divákov, a Chrámom sv. Augusta, ktorý pochádza z 1. storočia.

Pula sa môže pochváliť aj Herkulovou bránou či Triumfálnym oblúkom Sergijevcov z roku 27 pred našim letopočtom.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest
Video
Ide o peniaze: Aká drahá bude tohtoročná dovolenka v Chorvátsku? Odpovedá podnikateľ v cestovnom ruchu Stanko Delič. Premiéra 22. 6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #road-trip