Pokračovanie článku: More a diaľky: Toto sú 3 najúžasnejšie road tripy v Chorvátsku (+ mapy)

Trasa po národných parkoch

  • štart – Plitvické jazerá
  • koniec – Národný park Krka
  • vzdialenosť – približne 355 km
  • čas – 6 dní

Vydajte sa z Národného parku Plitvice, ktorý je azda najznámejšou atrakciou Chorvátska a je aj zapísaný na zozname UNESCO, a odvážte sa na expedíciu s cieľom objaviť prírodnú dušu krajiny v piatich z ôsmich tamojších národných parkov.

Plitvické jazerá sú terasovitou sústavou sladkovodných jazier prepojených kaskádami a vodopádmi. Užite si prechádzky po drevených chodníkoch spájajúcich nedotknuté a priehľadne čisté jazierka a skryté rieky, ktoré napájajú úžasné vodopády.

Od jazier sa vydajte na východ za chladným vánkom na vrcholkoch hrebeňa v Národnom parku Severný Velebit, najmladším zo siedmich národných parkov Chorvátska.

Odtiaľ, z vrcholu najobľúbenejšieho pohoria Chorvátov, si vychutnáte úchvatné panorámy – na zapadajúce slnko nad Jadranom aj Dinárske Alpy.

Zíďte aj do najhlbšej jaskyne krajiny (a zároveň 9. najhlbšej na svete), Lukinej jamy, ktorá je hlboká neuveriteľných 1,392 kilometra.

Zo štátov sa vydajte do impozantných roklín a kaňonov a vyskúšajte si lezenie po skalách v národnom parku Paklenica.

Krasový riečny kaňon sa nachádza nad mestom Starigrad, v severnej Dalmácii, v južnej časti pohoria Velebit neďaleko Zadaru.

V národnom parku sa nachádzajú dva kaňony – Malá a Veľká Paklenica. Kaňon Malej Paklenice je vyschnutý bez vody.

Blízko vstupu do kaňonu Veľkej Paklenice sa nachádza komplex štól slúžiacich ako úkryt pre Josipa Broza Tita počas sporu medzi Sovietskym zväzom a Juhosláviou.

Odtiaľ zamierte do mesta Murter, kde zaparkujte a vydajte sa v ústrety ďalšiemu národnému parku.

Tentoraz preskúmajte súostrovie Kornati, kde zo 147 ostrovčekov je chránených 89. Vychutnajte si ich „nahú“ krásu, ich územie je totiž dosť nehostinné, bez vody.

Svoju cestu ukončite v národnom parku Krka, kde ústi 73 kilometrov dlhá rieka Krka a kde sa ukrýva krehký ekosystém a sústava perejí, kaskád a vodopádov, pod ktorými sa môžete efektne vykúpať.

Spravte si výlet loďou kaňonom rieky Krka k Rošskému vodopádu a na ostrovček Visovac, kde sa nachádza františkánsky kláštor a múzeum.

letná dovolenka, leto, more, deti, pláž, piesok, cestovanie, dievčatá, plavky, slnko, opaľovanie, kúpanie, hra Čítajte viac Idete do Chorvátska? Tu je 6 atrakcií Dalmácie, kam určite vezmite deti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #road-trip