Cestovaniu zadarmo odzvonilo: EÚ zavádza od roku 2023 vstupné poplatky

Blok oznámil dátum, od kedy bude nový systém bezvízového styku známy ako ETIAS, platiť. Už o necelý rok budú musieť ľudia cestujúci do EÚ zaplatiť vstupný poplatok. Nerezidenti vyplnia formulár žiadosti a zaplatia poplatok.

25.06.2022 06:00
debata (11)

Podľa takzvaného „pravidla 90 dní“ môžu Briti, Američania, Austrálčania a mnohí ďalší štátni príslušníci stráviť v EÚ 90 dní z každých 180 dní. Na dlhšie budú potrebovať víza.

Počet dní povoleného pobytu nie je novinkou, od mája 2023 však začne fungovať Európsky systém cestovných informácií a povolení (ETIAS), ktorý má zvýšiť bezpečnosť a pomôcť predchádzať zdravotným hrozbám pre blok.

Systém mal pôvodne začať fungovať už na konci roka 2022.

USA, zástava, vlajka, Spojené štáty Čítajte viac USA na poslednú chvíľu zvyšujú cenu ESTA pre prichádzajúcich turistov

Nové bezpečnostné opatrenie sa týka ľudí, ktorí nežijú natrvalo v niektorej krajine EÚ alebo nepotrebujú víza na pobyt v nej.

Turisti, majitelia nehnuteľností, dočasní pracovníci alebo tí, ktorí navštevujú rodinu či priateľov v krajinách schengenského priestoru, by preto mali spozornieť.

Nový systém ETIAS sa prirovnáva k austrálskemu ETA a americkému bezvízovému styku ESTA, ktoré sa využívajú pri krátkodobých pobytoch.

Pravidlá pre tých, ktorí podliehajú schengenskému vízovému systému – vrátane väčšiny občanov Afriky, Ázie a Južnej Ameriky – zostanú rovnaké.

čočík, fejky Čítajte viac Anmani, Puna, Abibas... Kam až siaha kreativita čínskych falzifikátov?

Európska komisia tvrdí, že novinka bude mať „minimálny vplyv“ na ľudí cestujúcich do Európy. Oprávnení cestujúci budú musieť pred príchodom vyplniť online žiadosť a zaplatiť poplatok 7 eur. Zdarma budú cestovať osoby mladšie ako 18 rokov alebo nad 70 rokov.

Formulár bude žiadať pasové a cestovné údaje, obsahovať bude aj niektoré základné bezpečnostné otázky.

Cestujúcim sa odporúča, aby ho vyplnili aspoň 72 hodín pre príchodom.

Po schválení bude žiadosť platná tri roky, čo je dobrá správa pre tých, ktorí do EÚ cestujú často.

turistky, turisti, turista, cestovanie, dievčatá, smiech, cesta, kufre, smiech, plán, mapa, dovolenka, ženy, Čítajte viac Najsilnejšie pasy sveta roku 2021 - jeden z najzbytočnejších rebríčkov senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #poplatok