Na začiatku prázdnin štartuje za zážitkami Horehronský expres

Horehronský expres, ktorý pred tromi rokmi odštartoval ako prvý v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) jazdu historických zážitkových vlakov, má naplánovanú prvú jazdu v aktuálnej sezóne v piatok 1. júla.

29.06.2022 11:00
debata
Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

Podľa informácií Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj vlak ide prostredím lemovaným Nízkymi Tatrami na jednej strane a na strane druhej riekou Hron.

„Ikony tejto trate už snáď pozná každý. Chmarošský viadukt sa stal symbolom tohto vlaku a rovnako tak veselí hámorníci, ktorí spríjemňujú pasažierom jazdu rozprávaním rôznych príhod, cez ktoré oboznamujú s hámorníckou minulosťou regiónu,“ uvádza agentúra.

Okrem Horehronského expresu putujú v letnej sezóne regiónmi BBSK aj ďalšie zážitkové historické vlaky. Turisti aktuálne môžu ísť Baníckym a Zbojníckym expresom a minulý rok k nim pribudol Expres 34 tunelov.

Bez novinky neostanú vláčikoví fanúšikovia ani tento rok. Rodinu zážitkových vlakov doplní Sklársky expres, ktorý sa vydá na cestu zo Zvolena do Kokavy nad Rimavicou 6. augusta, alebo jazda Novohradského expresu, ktorá sa už uskutočnila uplynulý víkend.

Frankfurt / Nemecko / vlak / železnice / železnica / koľaj / stanica / Čítajte viac Luxus na koľajniciach: Takto má vyzerať vlak za 300 miliónov. Uvidíme ho aj na Slovensku?

Za minulé tri sezóny sa zážitkovými vlakmi v BBSK previezlo spolu 8545 pasažierov. Vlaky dopĺňajú ponuku zážitkovej kancelárie Banskobystric­kého kraja.

Podľa slov Evy Macuľovej z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, cieľom je poskytnúť návštevníkom BBSK nielen možnosť zážitkovej jazdy vlakom, ktorého rok výroby je často v polovici minulého storočia, ale ich aj zaviesť na miesta, na ktoré by sa možno sami od seba nevybrali.

čínsky múr, čína Čítajte viac Čína pokorila rekord: Olympionici sa vozia vlakom 100 metrov pod zemou popod Čínsky múr
debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystriský kraj #Horehronské múzeum