Lanovka na Geravy stále čaká na kolaudáciu a povolenie na prevádzku

Jednosedačková lanovka z obce Dedinky na Geravy v južnej časti Slovenského raja po rekonštrukcii stále čaká na kolaudáciu a povolenie na prevádzku, uviedol starosta obce Milan Červenka.

30.06.2022 11:00
debata

„Po technickej stránke je funkčná. Boli vykonané skúšky a testy, všetko je v poriadku,“ povedal starosta. Termín spustenia obnovenej turistickej atrakcie zatiaľ známy nie je, lanovka stále čaká na kolaudáciu a potrebné povolenie na prevádzku.

„Vybehli nám tu nejaké problémy. Bolo napríklad nutné urobiť nové bleskozvody, to nás opäť zdržalo,“ dodal Červenka.

Prevádzkovateľom lanovky na Geravy bude obecný sociálny podnik. Samospráva v ňom v marci tohto roka zamestnala siedmich ľudí, ktorí v uplynulých mesiacoch pracovali na dokončovacích prácach súvisiacich s rekonštrukciou lanovej dráhy.

Prevádzku lanovky z obce Dedinky na Geravy ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012. S prípravou rekonštrukcie necelé dva kilometre dlhej lanovej dráhy s prevýšením približne 220 metrov sa začalo už v roku 2018. Pôvodne sa predpokladalo, že ju dokončia v lete 2019.

Oneskorenie spôsobili náročné administratívno-technické procesy a prekážky a neskôr i pandémia nového koronavírusu.

Celková suma za rekonštrukciu lanovky v južnej časti Slovenského raja predstavuje viac ako 900.000 eur. Projekt okrem obce Dedinky financovali i Košický samosprávny kraj a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka