Slovensko je bohaté na zážitky: Až 43 % Slovákov bude dovolenkovať v rodnej krajine

Leto odštartovalo vo veľkom horúcom štýle a po dvoch rokoch rôznych obmedzení sa mnohí už nevedia dočkať oddychu a relaxu.

07.07.2022 06:00
bicykel, Tichá dolina, Vysoké Tatry, Kriváň,... Foto:
Pandémia "môže" za to, že sme začali objavovať aj iné príťažlivé a zatiaľ menej známe miesta na Slovensku. Ilustračné foto.
debata

Agentúra Data Servis sa minulý mesiac, tesne pred začiatkom letnej sezóny, opýtala piatich stovák respondentov, kde plánujú stráviť tohtoročnú dovolenku.

Až 43 % z nich uviedlo, že sa chystá spoznávať vlastnú krajinu, pričom tradične najobľúbenejším cieľom budú Vysoké Tatry, Liptov a Slovenský raj.

Podľa iného prieskumu nemienia Slováci napriek vysokej inflácii ani príliš šetriť a priemerne chcú minúť za dovolenku vyše 500 eur na osobu.

Nielen do hôr budú smerovať húfy dovolenkárov. Stále platí, že všetko zlé je aj na niečo dobré a naplnilo sa to aj pri pandémii.

Paradoxne práve ona "môže“ za to, že sme začali objavovať aj iné príťažlivé a zatiaľ menej známe miesta na Slovensku.

Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme

Prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák hovorí, že tento trend môže pomôcť prilákať i viac zahraničných turistov nielen teraz, ale aj v budúcnosti.

"Naším veľkým bohatstvom sú zdroje termálnej i minerálnej vody, či už hovoríme o kúpeľoch, akvaparkoch, alebo prírodných kúpaliskách, pochváliť sa môžeme mnohými nevšednými kultúrnymi i historickými pamiatkami.“ Aj my prinášame niekoľko inšpiratívnych tipov na miesta, kde môžete stráviť chvíle pohody

Hovorí sa, že pohľad na krajinu z vrcholu vysokého kopca patrí k jedným z najkrajších. Svoje o tom vedia milovníci turistiky, ktorých stále pribúda.

Viac ako 2000 zásahov HZS

Sú však stále medzi nimi aj takí, ktorí silu hôr podceňujú. Svedčí o tom i vyše dvetisíc zásahov Horskej záchrannej služby minulý rok vo Vysokých Tatrách.

"Je naozaj dôležité poriadne sa na každú túru pripraviť. Vhodne sa obliecť, obuť, mať zásobu jedla i tekutín, nabitý mobil, neriskovať zbytočne v zlom počasí a rešpektovať naše pokyny,“ zdôrazňuje Marek Biskupič, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko zasa pripomína, že príroda si zaslúži úctu. „Turisti sú v nej na návšteve a dobrí návštevníci predsa nenechávajú odpadky, nerobia hluk, neplašia a nekŕmia zvieratá,“ dodáva.

Či už sa rozhodnete pre návštevu historických miest, pamiatok, aktívnu turistiku, alebo čľapkanie v jazere či v bazéne, nezabúdajte na ochranu pred slnkom a ďalšími nástrahami leta.

Vytúžené voľné chvíle môže nepríjemne prekaziť napríklad neuvážený skok do neznámej vody, spálená pokožka, ale aj pokazený žalúdok. Užite si dovolenku bez každodenných povinností a stresov v zdraví.

stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku