Pokračovanie článku: Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte

4. Záhorie

A prečo nie? Oblasť Záhoria na západe Slovenska je síce rovinatá a na prvý pohľad menej turisticky atraktívna, je to však len zdanie. Na svoje si tu prídu najmä milovníci cykloturistiky a oblasť je veľmi vľúdna k rodinám s deťmi.

Baťov kanál je historická vodná cesta postavená v 30. rokoch minulého storočia. Spájala české obce Otrokovice a Sudoměřice a slúžila na prepravu tovaru aj ľudí.

Hoci väčšia časť Baťovho kanála sa nachádza v Českej republike, užiť si ho môžete aj na našom území. V prístavisku štyri kilometra od mesta Skalica si môžete požičať motorový čln pre štyri až desať osôb a plaviť sa po kanáli.

Prenájom je potrebné si dohodnúť vopred. Veľmi pekná je však i prechádzka popri rieke Morave. Pozdĺž celého kanála vedie cykloturistic­ká cesta.

Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

Výlet môžete spojiť s návštevou historickej Skalice. V meste určite nevynechajte najhodnotnejšiu stavebnú pamiatku, pôvabnú románsku rotundu sv. Juraja z 12. storočia. Stojí na malom návrší na okraji mesta a patrí medzi najkrajšie románske stavby na Slovensku.

Za návštevu stojí Holíč so svojimi megalitmi. Obradné kamene opracované ľudskými rukami boli náhodne objavené pri stavbe sídliska.

Dnes ich nájdete neďaleko kaštieľa, do ktorého sa môžete ísť pozrieť. Jeho interiéry sú pekné, dúfajme, že obnoviť sa podarí aj exteriéry. Nad mestom nezabudnite navštíviť veterný mlyn.

Veľmi pekné sú habánske domčeky vo Veľkých Levároch či Bazilika Sedembolestnej Panny Márie na pútnickom mieste Šaštín-Stráže.

Čo vidieť ďalej? Ponúkajú sa vodná nádrž Buková, Rohožnícke rybníky, Adamovské jazerá s Vtáčou rozhľadňou, zrúcaniny hradov Branč, Korlátko a Plavecký hrad a unikátna, no veľmi málo známa pamiatka – Kostolík sv. Margity Antiochijskej z obdobia Veľkej Moravy pri Kopčanoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku #letná dovolenka na Slovensku