Najlacnejšie destinácie na dovolenku 2022: Turecko a Bulharsko. V top 36 sú aj dvaja naši susedia

Medzi európske destinácie, ktoré si vyberá väčšina turistov, patria Paríž, Rím, Londýn či Madrid... V týchto čarovných mestách však často nechajú značný obnos peňazí. Uprostred globálnej inflácie je pre mnohých dovolenkárov veľmi dôležité hľadať lacnejšie destinácie. Preto je možno na čase zamerať sa aj na iné krajiny, ktoré ponúkajú porovnateľné služby, množstvo atrakcií a históriu, ale kde sú cenovky omnoho prívetivejšie.

06.08.2022 06:00
Maďarsko, slnko, hmla, opar, les Foto: ,
Ranná hmla neďaleko maďarského Zalaszentbalazsu, 230 km juhozápadne od Budapešti. Ilustračné foto.
debata (2)

The Post Office so sídlom v Spojenom kráľovstve každoročne zverejňuje rebríček Holiday Money, v ktorom zoraďuje dovolenkové destinácie od najlacnejších po najdrahšie.

Vo svojom zozname porovnávajú 36 rôznych destinácií a zoraďujú ich na základe niekoľkých kritérií. Rebríček sa zameriava na to, kde možno nájsť najlepšiu hodnotu za peniaze, čo znamená, koľko by ste mali zaplatiť za určité produkty v určitej krajine.

stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské?

Výsledy v rebríčku vzišli z porovnania cien základných potrieb turistu, ktoré si v zahraničí najčastejšie kupuje: šálka kávy, fľaša piva, plechovka koly, pohár vína, fľaša vody, opaľovací krém, repelent proti hmyzu, trojchodové jedlo pre dvoch.

Jednou z európskych krajín, kde sa dovolenka vyplatí, je podľa SchengenVisaIn­fo.com susedné Maďarsko.

Maďarsko obsadilo v celosvetovom meradle 15. miesto. Podľa rebríčka EÚ je však krajina v prvej desiatke, na 9. mieste.

Za spomínané služby a produkty turisti v Maďarsku zaplatia 83 eur alebo 33 000 forintov, pričom najdrahšou z položiek je trojchodové jedlo, ktoré stojí 60 eur alebo 24 000 HUF.

práca, zamestnanie, pílenie, drevo, robotník Čítajte viac Ktorá krajina má najkratší pracovný týždeň? Slováci pracujú skoro o 10 hodín týždenne viac

Hlavné mesto Budapešť je známe svojimi pamiatkami – parlament, Bazilika svätého Štefana, Námestie hrdinov, Citadela, Rybárska bašta, Aquincum… Za cestu stoja však aj ďalšie mestá, neďaleký Győr, Szeged či Tihany.

Kombinácia prehliadky krásnych miest, typickej maďarskej kuchyne s ochutnávkou miestnych vín a termálnych prameňov môže vyčariť vydarenú dovolenku.

Najlepší čas na návštevu Maďarska je v mesiacoch marec až máj, obdobie medzi septembrom až novembrom zasa sľubuje úrodu nových vín. Leto zasa praje kúpaniu v Balatone či v iných početných kúpaliskách.

jaskyňa Baradla, Aggtelek, kvaple, stalagmity Čítajte viac Najväčšia kvapľová jaskyňa Európy a najväčšia kniha sveta: Navštívte ich na jeden výlet

Podľa správy Post Office UK patria medzi najlacnejšie dovolenkové destinácie Turecko a Bulharsko.

Z 36 destinácií je na treťom mieste portugalská dovolenková destinácia Algarve, ktorá je zároveň prvou, čiže najlacnejšou, z miest eurozóny. Je až o 25 lacnejšia ako pobyt na španielskom Costa del Sol, ktoré je na šiestom mieste.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Maďarsko #rebríček