Cestovný ruch v EÚ ožil, no destinácie potichu zavádzajú kvóty: Nechceme sa vrátiť do roku 2019!

Prvé lockdowny zavedené v marci 2020 v spojitosti so šírením nového koronavírusu spôsobili, že miera cestovného ruchu klesla na dno. Odvetvie sa však začalo počas leta 2020 čiastočne zotavovať, no šlo najmä o domáci turizmus.

22.10.2022 06:00
Pisa, Taliansko, šikmá veža v Pise, turisti,... Foto:
Bez ohľadu na to, aké pozitívne sú letné výsledky, stále sú pod predpandemickými úrovňami. Ilustračné foto.
debata

Podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat v porovnaní s júlom a augustom 2019 klesol počet domácich príchodov do turistických zariadení v júli a auguste nasledujúceho roka o deväť percent, zatiaľ čo v prípade zahraničných príchodov bol pokles až o 65 percent, píše SchengenVisaIn­fo.com.

Najviac postihnutou kategóriou boli hotely a iné miesta ubytovania – medzi júlom a augustom 2019 poklesli o 39 percent za rovnaké obdobie v roku 2020.

Rekreačné a iné krátkodobé ubytovania zaznamenali pokles o 31 percent, najmenej postihnuté boli kempingy, ktorým klesli čísla len o 13 percent v porovnaní s úrovňou pred pandémiou.

Údaje z júla a augusta 2021 odhaľujú, že medzinárodné príchody vzrástli o 55 percent, zatiaľ čo domáci cestovný ruch sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zlepšil o 15 percent.

NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

Okrem toho najväčší nárast zaznamenali hotely a podobné ubytovacie zariadenia, ktoré vzrástli o 29 percent, zatiaľ čo dovolenkové a krátkodobé pobyty zaznamenali nárast o 25 percent.

Parky pre rekreačné vozidlá, kempingy a podobné rekreačné miesta zaznamenali 11-percentný nárast.

V porovnaní s rokom 2019 boli čísla za júl a august za rok 2021 nižšie o 45 percent v prípade medzinárodných príchodov, ale domáci turizmus zaznamenal štvorpercentný nárast.

Najväčší pokles bol aj naďalej v hoteloch a podobných ubytovacích zariadeniach (-22 percent) a dovolenkových a iných krátkodobých ubytovacích zariadeniach (-13 percent), pričom kempingy klesli o štyri percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #koronavírus #lockdown