Rekordné leto láka k moru. Kam môžete letieť spiatočne už od 10 eur?

Leto 2022 sa negatívne spája najmä s plnými letiskami, ide však zároveň o leto, ktoré nám jasne naznačuje, že pandémia sa v oblakoch už takmer skončila.

14.07.2022 06:30
NEPOUZ, Malorka Foto:
Top destináciám leta 2022 naďalej vládne Malorka.
debata

Posledné tri mesiace rastie záujem o letenky o viac ako 11 percent v porovnaní s rekordným rokom 2019, viaceré aerolinky už teraz hlásia rovnako – ak nie viac – pasažierov ako pred pandémiou.

Lákadlom sú naďalej najmä nízke ceny leteniek – tie sa momentálne začínajú na cenovke pod 10 eur spiatočne.

Záujem do istej miery ovplyvňujú aj akciové letenky. Vďaka tomu bolo ešte približne mesiac dozadu top chorvátskou destináciou práve hlavné mesto Záhreb, ktoré sa však nachádza vo vnútrozemí. Ten sa začína na cenovke od 9 eur spiatočne s odletom z Bratislavy.

Ceny leteniek však klesli aj pri ostatných destináciách, vďaka čomu väčšina prekonáva aj svoje predpandemické čísla, ukazujú dáta Pelikán.sk.

Toto leto láka tiež na vstupné podmienky – tie sa pri väčšine destinácií vrátili rovnako do predpandemickej roviny a turistom tak na potulky po Európe dnes postačí vo väčšine prípadov len občiansky preukaz či cestovný pas.

Malorka, Španielsko

Top letnou destináciou slovenských dovolenkárov je naďalej bezkonkurenčne Malorka. Dovolenkári, ktorí sa chcú vyhnúť plným plážam, môžu s dovolenkou pokojne chvíľu počkať – sezóna Malorky trvá až do októbra. Spiatočné letenky na Malorku sa momentálne začínajú na cenovke od 49 eur s odletom z bratislavského letiska, a to práve počas mesiaca október.

Malorka, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malorka, Španielsko Malorka, Španielsko

Burgas, Bulharsko

Práve posledný mesiac sa roztrhlo vrece s dovolenkármi, ktorí toto leto cestujú do prímorského mesta Burgas. Bulharsko je naďalej lákadlom najmä vďaka Čiernemu moru a lacným cenám leteniek. Je to tiež práve balkánska krajina spolu so susedným Rumunskom, ktoré boli označené ako najlacnejšie krajiny Európskej únie. Spiatočné letenky do Burgasu sa začínajú na cenovke od 46 eur s odletom z Budapešti. K dispozícii sú aj lety z bratislavského letiska.

Burgas, Bulharsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Burgas, Bulharsko Burgas, Bulharsko

Alghero, Sardínia

Ostrovy kraľujú letu nielen v Španielsku, ale aj na juhu Talianska, top destináciou je aktuálne mesto Alghero na Sardínii. Sem toto leto lietajú dovolenkári aj z bratislavského letiska. Sardínia je pritom rovnako celoročnou destináciou, ktorá milovníkov Talianska láka na ďalšie objavovanie Apeninského polostrova. Spiatočné letenky do Alghera sa aktuálne začínajú na cenovke od 39 eur s odletom z bratislavského letiska.

Alghero, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Alghero, Taliansko Alghero, Taliansko

Barcelona, Španielsko

Medzi top letnými destináciami je aj prímorská Barcelona, ktorá patrí medzi celoročné destinácie slovenských dovolenkárov – v chladnejších mesiacoch sa presúvame za kultúrou, počas leta zas na mestské pláže. Spiatočné letenky do Barcelony sa aktuálne začínajú na cenovke od 47 eur spiatočne s odletom z viedenského letiska.

Barcelona, Španielsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Barcelona, Spanielsko Barcelona, Španielsko

Rím, Taliansko

Top destináciou roka 2022 je ešte stále Večné mesto. Hlavné mesto Talianska každoročne láka na lacné spiatočné letenky, kultúru, gastronómiu a počas leta aj na blízkosť mora – k tomu sa dovolenkári presunú vlakom približne za pol hodinu. Spiatočné letenky do Ríma sa aktuálne začínajú na cenovke od 39 eur s odletom z viedenského letiska. Od októbra budeme do Ríma lietať opätovne aj z bratislavského letiska.

Rim, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Rim, Taliansko, koloseum Rim, Taliansko

Malta

Stredomorská Malta je pomerne malým ostrovom, napriek tomu láka každoročne tisícky Slovákov. Malta nie je len plážovou destináciou, ale aj výbornou poznávačkou. Okrem krásnych pláží či zátok láka aj na historické mestá Valletta či napríklad Mdina, ktoré si pre kulisy zvolil aj seriál Hra o tróny. Spiatočné letenky na Maltu sa aktuálne začínajú na cenovke od 54 eur s odletom z viedenského letiska. K dispozícii je tiež odlet z Bratislavy.

Malta Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Malta, Valetta Malta

Catania, Taliansko

Podobne ako Sardínia, aj najväčší taliansky ostrov sa toto leto drží medzi top desať destináciami. Na Sicíliu nás toto leto láka najmä priame spojenie z Bratislavy do mesta Trapani, top destináciou je však naďalej Catania. Spiatočné letenky do Catanie sa momentálne začínajú na cenovke od 33 eur s odletom z viedenského letiska.

Catania, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Catania, Taliansko Catania, Taliansko

Solún, Grécko

Top gréckou destináciou je posledný mesiac prímorské mesto Solún známe aj ako Thessaloniki. Okúpať sa možno v Egejskom mori či si vychutnať krásy mesta. Zo Solúnu sa dá jednoducho presunúť aj na horu Olymp, známu aj ako sídlo antických bohov. Spiatočné letenky do Solúnu sa začínajú na cenovke od 39 eur s odletom z budapeštianskeho letiska.

Solún, Grécko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Solún, Grécko Solún, Grécko

Zadar, Chorvátsko

Prímorské mesto Zadar je toto leto top chorvátskou destináciou slovenských dovolenkárov. Lákadlom je Jadranské more, krásne mesto a tiež lacné spiatočné letenky. Do Chorvátska tak vďaka nízkonákladovým spojeniam cestujeme posledné dve letá lacnejšie a najmä už len približne hodinu. Spiatočné letenky do Zadaru sa aktuálne začínajú na cenovke od 42 eur s odletom z Budapešti aj Viedne.

Zadar, Chorvátsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko Zadar, Chorvátsko

Záhreb, Chorvátsko

Hlavné mesto Chorvátska sa tento rok teší u Slovákov obrovskej popularite, a to najmä vďaka lacným letenkám. Tie je možné od spustenia linky zohnať od necelých 10 eur spiatočne. Zo Záhrebu sa dá za pár hodín presunúť priamo k moru či si spraviť zastávku do národného parku Plitvické jazerá. Spiatočné letenky do Záhrebu sa začínajú na cenovke od 9 eur spiatočne, a to s odletom z bratislavského letiska.

Záhreb, Chorvátsko Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Záhreb Chorvatsko Záhreb, Chorvátsko
Rybárska dedina, Malorka
Pláž Cala Llombards na ostrove Malorka.
+26Baleárske ostrovy na čele s Malorkou sú už...
NEPOUZ, Dubai Marina, Dubaj, SAE Čítajte viac Burj Al Arab si v lete môžete dovoliť aj vy. Dubaj láka Slovákov na extrémne lacné hotely. A počasie je horúce ako na juhu Španielska NEPOUZ, Malorka Čítajte viac Španielsko je top dovolenkovou krajinou. Toto sú najobľúbenejšie destinácie leta 2022 NEPOUZ,  Sicília Čítajte viac Sicília či Sardínia. Pobyty na talianskych ostrovoch sa začínajú na cenovke od 300 eur, ktorý si vybrať?
debata chyba
Viac na túto tému: #letenky #Pelikan.sk