Nová cyklocestička v Margecanoch zvýši bezpečnosť cyklistov

V Margecanoch vznikne pre cyklistov aj peších nová cyklocestička, ktorá ponúkne bezpečný prejazd po frekventovanom úseku cesty. Bude dlhá viac ako 360 metrov a jej časť bude tvoriť aj oceľová lávka dlhá viac ako 142 metrov. Celková výška investície predstavuje viac ako 882.000 eur. V obci otvorili i nový inteligentný cykloaltánok, prilákať má najmä e-bajkerov.

17.07.2022 20:45
debata

Základný kameň lávky symbolicky poklepali v piatok starosta Margecian Igor Petrik a predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

„Prednedávnom sme v kraji dokončili prvé vyznačenie 200 kilometrov nových cykloturistických trás na Zemplíne. Krokom vpred je aj táto cyklistická cestička v turisticky vyhľadávanej lokalite v blízkosti Ružínskej priehrady,“ uviedol Trnka.

Cyklolávka je súčasťou Hornádskej vetvy kostrovej siete Družstevná pri Hornáde Margecany Krompachy – Spišská Nová Ves až po Hrabušice. Lávka podľa Trnku zároveň poslúži ako spojnica cez Ružínsku priehradu pre domácich aj turistov.

Pripravovaná komunikácia pre cyklistov i peších sa bude začínať na cyklotrase v mieste obslužnej komunikácie Slovenského vodohospodárskeho podniku pri vodnej nádrži Ružín. Trasa bude pokračovať stúpaním smerom k ceste II/547 ponad obidva oporné múry a ďalej poza autobusovú zastávku k existujúcemu priechodu pre peších.

KSK predložil projektový zámer, ako aj žiadosť o nenávratný finančný príspevok, čím sa pokúša získať značnú časť vynaložených prostriedkov na refundáciu investície.

Cyklocestičku v štrkovom povrchu svojpomocne zrealizuje obec Margecany. „V budúcnosti chceme túto cyklotrasu ešte viac zatraktívniť vybudovaním cykloodpočívadla s príslušenstvom aj pre nabíjanie elektrobicyklov. V časti, kde plánovaná cyklocestička bude schádzať k rieke Hornád, máme záujem vybudovať oddychovú oázu s ohniskami,“ priblížil Petrik,

V Margecanoch bol v piatok slávnostne uvedený do prevádzky i moderný cykloprístrešok, ktorý bude slúžiť cyklistom na oddych, servis aj nabíjanie elektrobicyklov. Podporený bol z dotačného programu KSK Terra Incognita vo výške 15.000 eur.

„Jeho osvetlenie, nabíjačka pre e-bajky aj 230 voltová zásuvka na nabíjanie mobilov budú primárne napájané zo solárnych panelov na streche prístrešku,“ povedal Trnka.

„Prístrešok sme osadili na konci obce, presne v mieste, kde sa začínajú rekonštruované lesné cesty s kvalitným spevneným povrchom, ktoré je možné využívať aj ako cykloturistické cestičky,“ dodal Petrik.

lietadlo, obloha, jar Čítajte viac New York - Šanghaj za 2 hodiny: Čína sa pridáva k pretekom hypersonických letov kultúrny šok Čítajte viac Z nadšenia do depresie a späť: Cestovateľ so 100 krajinami na konte opisuje kultúrny šok
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklocesta #Margecany