Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku

Chorvátsko je synonymom rodinnej plážovej dovolenky s minivýletmi autom prípadne plavbami loďkou po blízkom okolí. Okrem miest, ktoré nájdete poblíž pobrežia je v tomto malom, ale rozmanitom štáte čo vidieť aj ďalej. Naštartujte svojho dobrodružného ducha a vydajte sa na niektorý z dychberúcich okruhov, ktorý vám ukáže Chorvátsko tak, ako ste ho ešte nevideli.

23.08.2022 06:00
debata (1)

Vďaka trasám spájajúcim historické mestá pri mori aj vo vnútrozemí, krásy a národné parky spoznáte ohromujúce miesta. Tu je podľa Lonely Planet niekoľko tipov, ako si Chorvátsko užijete aj z iného uhlu ako doposiaľ. Pripravte si plavky aj turistické topánky.

Po hradoch

  • Štart – Senj
  • Koniec – Čakovec
  • Vzdialenosť – približne 308 km
  • Čas: 5 dní

Severný okraj Chorvátska pripomína chodník posiaty hradmi, ktoré boli kedysi útočiskami šľachtických rodín.

Okružnú jazdu začnite v meste Senj, ktoré nad morom stráži hrad Nehaj zo 16. storočia. Názov Nehaj pochádza z chorvátskeho výrazu Ne hajati, čo znamená „nestaraj sa“.

Pevnosť je 18 metrov vysoká a 23 metrov široká a má štvorcový tvar so stenami s priemernou hrúbkou od 2 do 3 metre. Na vrchole pevnosti je 5 veží a pozdĺž stien je 11 veľkých delových otvorov.

Pevnosť dnes slúži ako múzeum s exponátmi zbraní, odevov, kresieb a modelov rôznych vecí z čias, keď sa pevnosť aktívne využívala. Všetky oblasti pevnosti sú prístupné – vrátane toalety, ktorá visí cez okraj, ale dnes sa nedá použiť.

Zo Senja sa vydajte na severozápad k hradu Ozalj z 13. storočia. Pevnosť, ktorá sa nachádza na kamennom útese nad riekou Kupa, je jedným z najznámejších opevnení tohto typu v Chorvátsku. Je to veľmi stará pevnosť, ktorá bola premenená na hrad.

Hlavné mesto Záhreb, kde sa spája stredoveké Horné mesto s parkami posiatym dolným mestom, je dobrým miestom na medzipristátie.

Po hodine jazdy smerom na sever sa dostanete k hradu Trakošćan, klenotu zo 14. storočia, ktorý kombinuje románske a gotické prvky. Ako poslední v ňom bývali Draškovićovci, ktorí vykonali niektoré stavby a úpravy.

Prostredie Trakošćanu bolo vytvorené v súlade s plánom Franza Risiga a možno ho považovať za dôležitý poklad kultúrneho dedičstva.

Asi 45 minút východným smerom sa týči goticko-renesančná pevnosť vo Varaždíne aj rovnomenné barokové mesto. Staromestský hrad Varaždín (Stari Grad) sa prvýkrát spomína v 12. storočí a predpokladá sa, že bol centrom života varaždínskej župy.

Hrad prešiel mnohými vlastníckymi zmenami a v priebehu storočí bol niekoľkokrát obnovený a rekonštruovaný. Hrad bol najprv vybudovaný ako pevnosť na križovatke ciest v nížinách rieky Drávy a slúžil ako obrana mesta počas jeho bohatej histórie.

Hrad Čakovec alebo hrad Zrinski zo 16. storočia je stredoveké opevnenie uprostred mesta Čakovec, administratívneho sídla župy Međimurje v severnom Chorvátsku.

Hrad sa nachádza v parku neďaleko hlavného námestia mesta a je najväčším opevnením v župe Međimurje. Bol postavený z tesaného kameňa a červených tehál a počas svojej viac ako 700-ročnej histórie prešiel viacerými rekonštrukciami.

V hlavnom hradnom paláci sa nachádza Múzeum župy Međimurje, najväčšie múzeum v kraji, a jeho átrium sa v letných mesiacoch využíva aj ako vonkajšie divadlo.

kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda, výlet, deti, stanovačka, stan, jedlo, potraviny, relax, les, príroda, víkend, radosť, rodičia, deti, Čítajte viac Dovolenka v Chorvátsku za dobrý peniaz? Tu je 7 kempov, v ktorých si užijete leto a ušetríte

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko